Skip to main content

rebalance

Χαμηλών Υδατανθράκων και Χωρίς γλουτένη !

Χειμωνιάζει και ένα ζεστό, απολαυστικό ρόφημα είναι πάντα ο ιδανικός φίλος για τις κρύες ημέρες αλλά και νύχτες.
Μια πλούσια, κρεμώδης χαμηλών υδατανθράκων ζεστή σοκολάτα με λίγη κανέλα είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό. Είναι επίσης ένα απολαυστικό επιδόρπιο!
Υπάρχει διαφορά μεταξύ του κανονικού κακάου και του ωμού μη επεξεργασμένου κακάο;
Το ωμό κακάο γίνεται με ψυχρή συμπίεση μη καβουρδισμένων κόκκων του. Η διαδικασία διατηρεί τα ενζυμα του κακάο και αφαιρεί το λίπος (το βούτυρο κακάο).

 Το κανονικό κακάο έχει την ίδια εμφάνιση, αλλά ξεγελάει. Το κανονικό επεξεργασμένο κακάο έχει υποστεί τη διαδικασία του καβουρδίσματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Δυστυχώς, το καβούρδισμα αλλάζει τη μοριακή δομή του κακάου, και μειώνει τη περιεκτικότητα του σε ένζυμα ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη θρεπτική του αξία.

Ποια είναι τα οφέλη του ωμού κακάου για την υγεία;

✔︎ Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
✔︎ Προστατεύει το νευρικό σας σύστημα: Το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει και στο κόκκινο κρασί, γνωστό για την ικανότητά του να διασχίζει το φράγμα του αίματος-εγκεφάλου σας βοηθώντας στην προστασία του νευρικού συστήματος.
✔︎ Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες.
✔︎ Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
✔︎ Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
✔︎ Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κακάο βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) στο σώμα. Παρόλο που το ΝΟ έχει καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες, όπως η χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παράγει επίσης τοξίνες. Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο εξουδετερώνουν σε αυτές τις τοξίνες, προστατεύοντας την καρδιά σας και την πρόληψη των ασθενειών.
✔︎ Προστατεύει από τις τοξίνες: Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το κακάο μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για το 10% του βάρους του ακατέργαστου κακάο.
✔︎ Ενισχύει τη διάθεσή σας: Το κακάο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών που προωθούν μια αίσθηση ευεξίας. Η ίδια χημική ουσία του εγκεφάλου που απελευθερώνεται όταν βιώνουμε βαθιά αισθήματα αγάπης - φαινυλαιθυλαμίνης - βρίσκεται στη σοκολάτα.
✔︎ Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία: μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Τι συμβαίνει όταν το μαγειρέψετε;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με το αν η θερμότητα καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά επίπεδα του κακάου.  Το να φτιάξετε ένα ρόφημα ή γλυκό με την ακατέργαστη μορφή του κακάο είναι πιο ευεργετικό από ότι το καβουρδισμένο.

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία ...

Σύμφωνα με έρευνες τα γαλακτοκομικά αναστέλλουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από το κακάο.

Επομένως, προκειμένου να αποκομίσετε όλα τα αντιοξειδωτικά φτιάξτε το με γάλα καρύδας.

Συνταγή Ζεστής Σοκολάτας

Υλικά
1/3 φλιτζανιού (80 ml) πλήρες γάλα καρύδας 
3/4 φλιτζανιού (200 ml) νερό
1 κ.γλ. (4 γρ) βούτυρο ή λάδι καρύδας 
1 κ.σ. ωμό ανεπεξέργαστο κακάο 
8-16σταγόνες υγρή στέβια
κανέλα Κεϋλάνης (για πασπάλισμα πάνω από το ρόφημα)

Εκτέλεση
Ρίξτε όλα τα υλικά εκτός της κανέλας σε ένα μικρό κατσαρολάκι το και βράστε το σε χαμηλή θερμοκρασία.
Με ένα μπλέντερ χειρός μπορείτε αν θέλετε να το αναμίξετε μέχρι να κάνει αφρό.
Βάλτε το στην αγαπημένη σας κούπα πασπαλίστε με την κανέλα και απολαύστε το χωρίς ενοχές!

Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2 κ.σ. σκόνη κολλαγόνου για εξτρά πρωτεΐνη, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο γεύμα σας όπως το πρωινό!