Skip to main content

rebalance

Εδώ και δεκαετίες οι συστάσεις ήταν πως τα άπαχα και χαμηλών λιπαρών τρόφιμα είναι πιο υγιεινά ωστόσο νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να καταρρίψουν αυτό τον καλά παγιωμένο διατροφικό μύθο.


Είναι γεγονός πως από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά ξεκίνησε μια εμμονή των ειδικών με τα light προϊόντα δηλαδή προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άπαχα. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα βομβαρδιζόμαστε πως να για να χάσουμε βάρος και να προλάβουμε τις χρόνιες παθήσεις πρέπει να μειώσουμε δραματικά τα λιπαρά στη διατροφή μας. Ωστόσο το μήνυμα ότι η μείωση του λίπους βοηθάει στην απώλεια βάρους και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών στην πραγματικότητα ποτέ δεν βασίστηκε σε επιστημονικά στοιχεία.

Ποιά ήταν η αποτελεσματικότητα αυτής της στροφής σε άπαχα, χαμηλά σε λιπαρά και light τρόφιμα; Μας έχει πραγματικά βοηθήσει να γίνουμε πιο υγιείς και πιο λεπτοί η δραματική μείωση του λίπους στη διατροφή μας;

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η φοβία για τα λιπαρά, τα άτομα παίρνουν όλο και περισσότερα κιλά, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιδημία της παχυσαρκίας στην παγκόσμια ιστορία. «Η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά απέτυχε. Η επιδημία της παχυσαρκίας στην Αμερική έχει εκτιναχθεί στα ύψη, παρόλο που η πρόσληψη λίπους έχει μειωθεί» σύμφωνα με τον Hu καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σύμφωνα επίσης με τον Willett, ερευνητή και πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ: «Το πρόβλημα δεν είναι το λίπος. Η αντίληψη ότι το λίπος στα τρόφιμα μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα μας είναι λανθασμένη. Η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή δεν είναι αποτελεσματική.»

Ως επιστήμονες έχουμε την υποχρέωση πρέπει να μεταδώσουμε το αληθινό μήνυμα για το λίπος. Είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το λίπος και να ξεπεράσουμε την παράλογη φοβία μας για αυτό.

✓ Ανασκόπηση του 2013 στο EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION συμπέρανε ότι όσοι τρώνε πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών ή διαβήτη ενώ έχουν μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία. Η ανασκόπηση κατέληξε πως τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά είναι πιο υγιεινά.

✓ Μελέτη παρακολούθησης του 2016 διάρκειας 15 ετών σε 3,333 ενήλικες στο επιστημονικό περιοδικό CIRCULATING έδειξε πως τα άτομα που έτρωγαν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

✓ Μελέτη του 2016 στο AMERICAN JOURNAL OF NUTRITION ανέλυσε την επίδραση των πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικών στην παχυσαρκία. Διαπίστωσε ότι ανάμεσα σε 18,438 γυναίκες στη WOMEN’S HEALTH ΜΕΛΕΤΗ, αυτές που έτρωγαν την μεγαλύτερη ποσότητα πλούσιων σε λιπαρά γαλακτοκομικών είχαν κατά 8% χαμηλότερο κίνδυνο να παχύνουν!

✓ Από το 2007 οι συστάσεις για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες είναι να τρώνε πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά, γιατί σύμφωνα με την Μελέτη Υγείας σε Νοσηλεύτριες έδειξε ότι η πρόσληψη πλούσιων σε λιπαρά γαλακτοκομικών βελτιώνει τη γονιμότητα.

Όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το καλό λίπος έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή και δεν μας παχαίνει. Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα στη απώλεια του βάρους γιατί:

➨ προωθούν την καύση του λίπους στο σώμα μας
➨ απενεργοποιούν την πείνα όταν συνδυάζονται με πρωτεΐνη
➨ βελτιώνουν τη γεύση των τροφίμων
➨ σταματούν την τάση να υπερκαταναλώνουμε τροφή

Οι μελέτες δείχνουν πως όταν τρώμε άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα αντί για λίπος, οι περισσότεροι τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Το λίπος είναι ένα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ θρεπτικό συστατικό. Όταν το βγάζουμε από τη διατροφή μας, αυτό οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης, κυκλοθυμική διάθεση, διαρκή πείνα και αδυναμία να αντισταθούμε σε υδατάνθρακες και γλυκά.

Αντίθετα, όταν τρώμε περισσότερα πλούσια σε καλά λιπαρά τρόφιμα νιώθουμε κορεσμό και δεν καταφεύγουμε σε τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Όλα τα light προϊόντα όπως light γιαούρτια, γαλοπούλα, μαγιονέζα έχουν αντικαταστήσει τα λιπαρά με ζάχαρη και υδατάνθρακες για λόγους γευστικότητας, αφού όταν αφαιρούνται τα λιπαρά από ένα τρόφιμο αυτό παύει να είναι και γευστικό.

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία φαίνεται πως μια διατροφή υψηλή σε καλά λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, βασισμένη σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας δηλαδή μια καλά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή είναι όχι μόνο η πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική για απώλεια βάρους αλλά επιπλέον αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο -με την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστά- για πολλές παθήσεις αφού διεγείρει μηχανισμούς αντιγήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Είμαι διαθέσιμη για οπιαδήποτε πληροφορία μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή προσωπικού μηνύματος στην σελίδα μου στο facebook (https://www.facebook.com/Rebalance.gr/)

Προβολές: 4688

Τέλος εποχής για τα χαμηλά λιπαρά;