Skip to main content

rebalance

Πολλοί νομίζουμε ότι τρώμε πολύ υγιεινά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τελικά και τόσο υγιεινά. Αυτό είναι εν μέρει λογικό με όλη τη σύγχυση που επικρατεί με τα «χωρίς ζάχαρη», «φυσικά», «βιολογικά» τρόφιμα που προωθούνται ως υγιεινά.

Ποια είναι όμως αυτά τα δήθεν «υγιεινά» τρόφιμα που μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία και το βάρος μας;

Για να απλοποιήσω τα πράγματα έφτιαξα μια λίστα με τα «υγιεινά» που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

1 – Χυμός (και ο φυσικός!)
Οι χυμοί είναι εξίσου επικίνδυνος για την υγεία μας όσο και τα αναψυκτικά όταν τους πίνουμε καθημερινά σε ποσότητα. Κάθε φορά που πίνουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι σαν να έχουμε πάρει τη φρουκτόζη χωρίς τις φυτικές ίνες από 4 πορτοκάλια μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Πόσο χρόνο θα μας είχε πάρει για φάμε 4 μέτρια πορτοκάλια τα οποία θα μας είχαν δώσει και τις απαραίτητες φυτικές ίνες; Βλέπετε ποια είναι η διαφορά του να τρώμε το φρούτο ολόκληρο και όχι σε χυμό τώρα; Οι χυμοί είναι επικίνδυνοι λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition η μέση συγκέντρωση φρουκτόζης στο χυμό είναι 45,5 γραμμάρια ανά λίτρο! Στα αναψυκτικά είναι 50 γραμμάρια. Τα σώματα μας δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή την υπερφόρτωση φρουκτόζη γιατί η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο συκώτι, όπου μετατρέπεται σε λίπος.

2 – Μαργαρίνη
Παρόλο που ο μύθος ότι η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο έχει κατατριφθεί εδώ και πολλά χρόνια, πολλά ακόμα άτομα δεν το γνωρίζουν και συνεχίζουν να την προτιμούν αντί για ένα ποιοτικό βούτυρο. Η αρχική ιδέα ήταν ότι επειδή η μαργαρίνη είναι πιο χαμηλή σε κορεσμένα προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Αλλά πλέον μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο PLOS ONE έχει επιβεβαιώσει πως αυτό δεν είναι αληθές. Στην πραγματικότητα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και όχι τα κορεσμένα είναι η πραγματικοί ένοχοι για τα καρδιαγγειακά. Δυστυχώς η πλειοψηφία των μαργαρινών είναι πλούσια στα επικίνδυνα τρανς λιπαρά, τα οποία ευθύνονται για την πλειοψηφία των καρδιακών προσβολών. Παρόλο που τα τρανς έχουν απομακρυνθεί από τις μαργαρίνες είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιέχουν βιομηχανικά, πολύ επεξεργασμένα λίπη που ποτέ δεν θα βρίσκονται στη φύση. Καλύτερη επιλογή: Επιλέξτε βούτυρο ή κλαριφιέ από αγελάδες που βόσκουν ή λάδι καρύδας.

3- Φυτικά έλαια
Τα φυτικά έλαια είναι και αυτά στα οποία ο κόσμος πιστεύει ότι είναι «υγιεινά» ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όλα τα φυτικά έλαια είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη. Καλύτερη επιλογή: Συνιστώ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

4 - Επιδόρπια γιαουρτιού
Πολλοί πιστεύουν πως τα επιδόρπια γιαουρτιού είναι μια «υγιεινή» λύση αντί γλυκού αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που λέει και η ονομασία του επιδόρπια. Αν κοιτάξετε προσεκτικά στα συστατικά θα διαπίστωσε πως εκτός από γιαούρτι έχουν άμυλο και φρουκτόζη με αποτέλεσμα να είναι τελικά πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καν προβιοτικά αλλά ακόμα και να έχουν τα σάκχαρα ακυρώνουν τη δράση τους. Καλύτερη επιλογή: Συνιστώ με πλήρη λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι.

5- Γάλα και Γιαούρτι με 0% λιπαρά
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, K και E μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν συνοδεύονται από λίπος (είναι επίσης δύσκολο να απορροφηθούν αυτές οι βιταμίνες σε λαχανικά εάν καταναλωθούν χωρίς λίπος). Επίσης, χωρίς αυτές τις λιποδιαλυτές βιταμίνες το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά, αλλά αντ 'αυτού σχηματίζει αδιάλυτα σαπούνια ασβεστίου στο έντερο αντ' αυτού. Καλύτερη επιλογή: στραγγιστό γιαούρτι

Προβολές: 4018

"Υγιεινά" τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να τρώμε!