Πως η Ορθόδοξη νηστεία βοηθά την αυτοφαγία όταν συνδυάζεται με κέτωση

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι διανύουμε την Σαρακοστή που για πολλούς συνεπάγεται νηστεία. Και πιο συγκεκριμένα την ορθόδοξη νηστεία. Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τη διατροφή μας τις ημέρες αυτές. Ωστόσο θα ήθελα να προσεγγίσω το ζήτημα με μια άλλη ματιά.

Ιστορικά ο ρόλος της θρησκευτικής νηστείας επιβλήθηκε με σκοπό τόσο τη βελτίωση της υγείας επειδή ουσιαστικά νηστεία σημαίνει αποχή από κάποια τρόφιμα αλλά και λίγα γεύματα μέσα την ημέρα. Οι μοναστηριακές νηστείες γίνονται με δύο μόνο γεύματα την ημέρα με μια απόσταση περίπου 12 ωρών μεταξύ τους και βασίζονται σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και θαλασσινά. Αυτό εξυπηρετεί το να μπορέσουμε ως πιστοί να έχουμε διαύγεια πνεύματος (εγκεφαλική) ώστε να προσευχηθούμε (ή να διαλογιστούμε) όντας σε μια κατάσταση κέτωσης. Αυτή η λιτοδίαιτη προσέγγιση της ορθόδοξης νηστείας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Πρώτον προκαλεί κέτωση που μειώνει σημαντικά την πείνα και δεύτερον προωθεί την αυτοφαγία και τους μοριακούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο.

 

Επομένως, για να γίνει σωστά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα μη αμυλούχα λαχανικά, στα θαλασσινά, στο αβοκάντο, σε ελιές, σε λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τουρσιά, ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι. Φυσικά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πριν ξεκινήσουμε τη νηστεία ώστε να έχουμε υψηλά επίπεδα φερριτίνης και βιταμίνης Β12. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι τα μόνα που μπορεί να μειωθούν κατά τη διάρκεια των σαράντα ημερών νηστείας.

 

Συμπερασματικά, η νηστεία μπορεί να είναι υγιεινή αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις όπως το να βασίζεται κυρίως σε μη-αμυλούχα λαχανικά και όχι σε αμυλούχα τρόφιμα και σάκχαρα, που διεγείρουν την ινσουλίνη και οδηγούν σε πείνα ενώ παράλληλα καθιστούν τη διαδικασία της ορθόδοξης νηστείας εξαιρετικά δύσκολη. Επικεντρωθείτε σε λαχανικά, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ζυμωμένα λαχανικά (τουρσί χωρίς ζάχαρη), ξηρούς καρπούς , σπόρους, ταχίνι, γάλα καρύδας, γιαπωνέζικα ζυμαρικά και ρύζι shirataki και συνταγές με ψωμιά χωρίς αλεύρι αλλά με ταχίνι και αλεύρι καρύδας.

 

Όταν η ορθόδοξη νηστεία γίνεται χαμηλών υδατανθράκων προωθεί την κέτωση και έτσι αποκομίζετε απώλεια βάρους, βελτίωση στα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης σας καθώς και τα οφέλη της αυτοφαγίας που είναι το ζητούμενο της νηστείας. Ιδανικά πρέπει να προηγείται μια περίοδος κετο-προσαρμογής έξι εβδομάδων πριν, ώστε να έχουμε καλές αποθήκες φερριτίνης και Β12 αλά και να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση στην ορθόδοξη νηστεία.

Σχετικές νηστίσμες συνταγές

Νηστίσιμα κετογονικά ζυμαρικά με πέστο αβοκάντου και γαρίδες 

Νηστίσιμα κετογονικά τρουφάκια καρύδας

Ετικέτες: Συνταγές για διαβητικούς, Συνταγές, Φυσικά γλυκαντικά , Επιστημονικά άρθρα, Γλυκές συνταγές για Διαβητικούς, Αλμυρές συνταγές, Συνταγές για υγιεινά πρωϊνά και σνακ, Κετογονική διατροφή

x

This WebSite Uses Cookies.Read our Policy