Γιατί μια διατροφή χωρίς γλουτένη στην κοιλιοκάκη δεν αρκεί

Η διατροφή που συστήνουν στα άτομα με κοιλιοκάκη είναι απλά να αφαιρέσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους και τίποτα άλλο.
Αλλά αρκεί αυτό;
Είναι υγιεινά τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης;
Στην πραγματικότητα καθόλου υγιεινά.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι απλά μια δυσανεξία στη γλουτένη αλλά ένα αυτοάνοσο κατά το οποίο πολλοί παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη υποφέρουν από πολλά διαφορετικά συμπτώματα και ανεπάρκειες όπως κατάθλιψη αφού η σεροτονίνη φτιάχνεται στο έντερο.

Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να περιγράψω πως θα πρέπει να τρώει ένα άτομο με κοιλιοκάκη για να ανακάμψει η υγεία του.

1. Αρχικά θα πρέπει να εστιάζει σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, φυτικά έλαια, πρόσθετα ή χρωστικές που βλάπτουν την υγεία του εντέρου.

2. Θα πρέπει να περιορίσει τα σάκχαρα και τα άμυλα ώστε να θεραπευτεί η βακτηριακή υπερανάπτυξη στο έντερο.

3. Θα πρέπει να αποφεύγουν δύο τοξικές ομάδες τροφίμων: όλα τα δημητριακά ακόμα και αυτά που δεν έχουν γλουτένη είναι προβληματικά και τη μη ζυμωμένη σόγια.

4. Να τρώει ζωικά τρόφιμα (όπως κρέας, αβγά, ψάρια) πλούσια σε βιταμίνες Β, σίδηρο, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

5. Να συμπεριλάβει στη διατροφή του πολλά προβιοτικά μέσω τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση ή και μέσω συμπληρωμάτων.

Το πρώτο βήμα είναι να εξαλείψετε όλα τα δημητριακά που ενισχύουν τη φλεγμονή και το διαπερατό έντερο. Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το δεύτερο βήμα είναι να αφαιρέσετε τα άλλα τρία τοξικά τρόφιμα (τη σόγια, τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη). Από την εμπειρία μου, η διαδικασία αποκατάστασης ξεκινά με την μείωση των κακών βακτηρίων και τη θεραπεία του εντέρου. Ο περιορισμός των υδατανθράκων είναι σημαντικός γιατί «ταίζουν» τα κακά βακτήρια στο έντερο συμβάλλοντας στην βακτηριακή εντερική υπερανάπτυξη που έχει συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνοι, φουσκώματα, αέρια). Καθώς η υγεία του εντέρου βελτιώνεται, τα άτομα με το αυτοάνοσο κοιλιοκάκη θα αρχίσουν να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά, τα συμπτώματα θα εξαλείφονται και η υγεία τους θα βελτιώνεται.

Ετικέτες: Αυτοάνοσα, Επιστημονικά άρθρα

x

This WebSite Uses Cookies.Read our Policy

x

stayhome

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!
Στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων μείωσης της εξάπλωσης του κορονοϊού,
σας ενημερώνω ότι οι συνεδρίες μας θα πραγματοποιούνται εξ΄αποστάσεως μέχρι νεωτέρας.
Δείτε όλους τους δυνατούς τρόπους
ΕΔΩ

Με σεβασμό, Ελένη Παπαγιαννίδου