Διατροφή ενάντια στην κόπωση

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από εμάς τρέχουν με ένα ντεπόζιτο που είναι μισογεμάτο στην καλύτερη περίπτωση και συνεχώς προσπαθούμε να αντέξουμε λίγη ώρα ακόμη. Προφανώς πρέπει να φάμε για να συνεχίσουμε, αλλά μερικές φορές αισθάνεσαι ότι η μακαρονάδα που επέλεξες για μεσημεριανό σε κάνει να κουράζεσαι περισσότερο.

Σκοπός του μεσημεριανού ήταν να σε προμηθεύσει με ζωτική ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά, αντίθετα, σε άφησε ακόμα πιο κουρασμένη. Το πρόβλημά σου είναι διττό: πολύ βαριά επιλογή φαγητού και μεγάλη απόσταση μεταξύ των γευμάτων.

Μεγάλες περίοδοι χωρίς φαγητό κάνουν τα επινεφρίδια να εργάζονται σκληρότερα, καθώς πρέπει να απελευθερώσουν περισσότερη κορτιζόλη για να δώσουν σήμα στο συκώτι σου για να απελευθερώσει γλυκογόνο.

Αν η καθημερινότητά σου έχει άγχος, τα επινεφρίδιά σου δουλεύουν αρκετά σκληρά απελευθερώνοντας κορτιζόλη για να ανταποκριθείς στις ανησυχίες και στα άγχη σου. Επίσης, μια κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα χαμηλής φερριτίνης και έλλειψης Β12 τονίζει η ειδικός.

Διατροφή ενάντια στην κόπωση -> Το πλάνο για να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια και να βάλεις τα γεύματά σου σε σωστές ώρες:
✓ Κάνε το πρωινό αρκετά πλούσιο σε πρωτεΐνη και κατανάλωσέ το μόλις νιώσεις ότι πεινάς. Επειδή το πρωί η κορτιζόλη είναι σε υψηλά επίπεδα, ένα πρωτεϊνικό πρωινό δε θα ανεβάσει υπερβολικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλώντας υπογλυκαιμία αργότερα.
✓ Αν εξακολουθείς να πεινάς, μπορείς να φας ένα πρωτεϊνικό σνακ για να διατηρήσεις σταθερό το σάκχαρο στο αίμα.
✓ Προσπάθησε να φας το μεσημεριανό νωρίς.
✓ Κάνε μια προσπάθεια να φας δείπνο μέχρι τις 6 μ.μ. και να είναι αυτό το ελαφρύτερο γεύμα της ημέρας.
✓ Φάε ένα σνακ με λίγο υδατάνθρακα κατά τις 8 μ.μ. για να έχεις καλύτερο ύπνο. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας να φάμε υδατάνθρακα είναι το βράδυ, όταν η κορτιζόλη είναι χαμηλή.

Ετικέτες: Επιστημονικά άρθρα

x

This WebSite Uses Cookies.Read our Policy

x

stayhome

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!
Στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων μείωσης της εξάπλωσης του κορονοϊού,
σας ενημερώνω ότι οι συνεδρίες μας θα πραγματοποιούνται εξ΄αποστάσεως μέχρι νεωτέρας.
Δείτε όλους τους δυνατούς τρόπους
ΕΔΩ

Με σεβασμό, Ελένη Παπαγιαννίδου