Skip to main content

rebalance

Ποια τρόφιμα ενισχύουν τη γονιμότητα και υποστηρίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη;

Οι σύγχρονες διατροφικές μας συνήθειες που εστιάζουν στις θερμίδες και όχι στην θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων έχουν συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών υπογονιμότητας. Η προετοιμασία του σώματός για σύλληψη και θρέψη ενός αναπτυσσόμενου μωρού απαιτεί πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Τη δεκαετία του 1930 ο Δρ. Price μελέτησε τη διατροφή παραδοσιακών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο που δεν είχαν χρόνιες ασθένειες, τα δόντια τους ήταν σε άριστη κατάσταση, είχαν γονιμότητα και γεννούσαν υγιή παιδιά. Επιπλέον φρόντιζαν έτσι ώστε τα ζευγάρια πριν από το γάμο να τρώνε ειδικά τρόφιμα «γονιμότητας» για να ενισχύσουν τόσο τη γονιμότητα, όσο και τη καλή θρέψη κατά την εγκυμοσύνη με στόχο την βέλτιστη υγεία του μωρού. Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλους τους παραδοσιακούς πολιτισμούς ήταν μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας.

Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα;

#1. Αβγά ελευθέρας βοσκής και ειδικά ο κρόκος
Ο κύριος όγκος των θρεπτικών συστατικών στο αβγό βρίσκεται στον κρόκο! Αυτός είναι ο “υγρός χρυσός”! Τα αβγά είναι πλούσια στις βιταμίνες A, E, D3, K2, συμπλέγματος Β, σε EPA και σε DHA, καθώς και χολίνη. Η χολίνη είναι μια βιταμίνη Β που ανακαλύφθηκε το 1998. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ήπατος, του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και αποτρέπει τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο.

#2. Λιπαρά ψάρια και αβγά ψαριών
Τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά και τα αβγά ψαριών αποτελούν εξαιρετική πηγή DHA. Το DHA είναι μια μορφή ω-3 που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών και ενισχύει το IQ του μωρού. Μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως προεκλαμψία, διαβήτη κύησης και πρόωρο τοκετό, ενώ δρα προστατευτικά στο μην πάθει κατάθλιψη η γυναίκα μετά τον τοκετό.

Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά και τα αβγά ψαριών αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D3, ψευδάργυρου και ιωδίου. Το ιώδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδή και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οι ανάγκες για ιώδιο διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω φόβου για τοξικότητα στον υδράργυρο. Ωστόσο τα ψάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, που δεσμεύει τον υδράργυρο και δρα προστατευτικά. Παρόλα αυτά είναι συνετό να αποφεύγετε μεγαλύτερα ψάρια, όπως ξιφία και να προτιμάτε ψάρια κρύου νερού όπως σολομό, σαρδέλες και γαύρο.

#3. Συκώτι
Το συκώτι είναι τόσο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά για αυτό θεωρείται η πολυβιταμίνη της φύσης! Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, σελήνιο, λιποδιαλυτές βιταμίνες A, E, D3, K2, πολλές βιταμίνες συμπλέγματος Β, όπως B12 και φολικό οξύ. Το συκώτι είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, βοηθά την πρόληψη της αναιμίας.

Το συκώτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή προσχηματισμένης βιταμίνης Α (ρετινόλης) που είναι σημαντική για την ανάπτυξη της καρδιάς, των πνευμόνων, των ματιών, του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη πως η βιταμίνη Α είναι τοξική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τοξικότητα από βιταμίνη Α έχει συμβεί μόνο σε γυναίκες που έχουν πάρει συμπληρώματα με συνθετική βιταμίνη Α από και όχι μέσα από τρόφιμα όπως το συκώτι. Επιπλέον, όταν η βιταμίνη Α καταναλώνεται μαζί με βιταμίνη D3 και K2 ο κίνδυνος τοξικότητας μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Υπάρχει επίσης η λανθασμένη αντίληψη πως το συκώτι δεν είναι ασφαλές επειδή το σώμα το χρησιμοποιεί για να φιλτράρει τις τοξίνες. Αν και το συκώτι είναι το όργανο αποτοξίνωσης του σώματος, δεν αποθηκεύει τοξίνες. Οι τοξίνες απεκκρίνονται ή αποθηκεύονται στο λίπος του ζώου.

#4. Βούτυρο από ζώα ελευθέρας βοσκής
Το βούτυρο δαιμονοποιήθηκε από τότε που ξεκίνησε η “τρέλα” με τα χαμηλά σε λιπαρά τρόφιμα τη δεκαετία του 1970. Το βούτυρο έχει όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, A, D, E και K2. Η βιταμίνη Κ2 ανακαλύφθηκε το 1945 από τον Δρ. Price και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών του προσώπου κατευθύνοντας το ασβέστιο στα οστά και τα δόντια όπου πρέπει να πάει και αποτρέποντάς το να μεταβεί σε μαλακούς ιστούς όπου το ασβέστιο δεν ανήκει. Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντική κατά τον σχηματισμό του σκελετού και της γνάθου του μωρού.

#5. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Πλούσια σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, πολλές βιταμίνες Β, όπως το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Τόσο η βιταμίνη Β6 όσο και το μαγνήσιο βοηθούν στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας.

#6. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί, το κίμσι, τα τουρσιά, το κεφίρ γάλακτος και το γιαούρτι προωθούν την υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων (σε αυτό, βοηθούν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ2. Η κατανάλωση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το έκζεμα του βρέφους και την αλλεργική ρινίτιδα.

#7. Ζωμό με κόκκαλα
Τα κόκκαλα και ο συνδετικός ιστός είναι πλούσιοι σε ζελατίνη, κολλαγόνο, αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη και μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες για γλυκίνη είναι αυξημένες γιατί είναι απαραίτητη για την παραγωγή του DNA και του κολλαγόνου του μωρού. Επίσης, ένα όφελος για τη γυναίκα είναι πως βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων. Ενναλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας υδρολυμένο πεπτίδιο κολλαγόνου, το οποίο μπορεί να προστεθεί σε κρύα ή ζεστά ροφήματα.


Βιβλιογραφία

Fallon Morell, Sally. “The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care”. New Trends Publishing. Brandywine, MD. (2013).

Nichols, Lily. “Real Food for Gestational Diabetes: An Effective Alternative to the Conventional Nutrition Approach”. (2015).

Nichols, Lily. “Real Food for Pregnancy: The Science and Wisdom of Optimal Prenatal Nutrition”. (2018).

 

Προβολές: 1879

7 superfoods που ενισχύουν τη γονιμότητα και υποστηρίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη