Η διατροφική πρωτεΐνη παρέχει τα αμινοξέα που είναι κρίσιμα για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, την καύση σωματικού λίπους, τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της φλεγμονής, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο της πείνας και της όρεξης. Συνολικά, τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση σχεδόν κάθε διαδικασίας στο σώμα σας.
Ένα αμινοξύ που είναι κρίσιμο για το μεταβολισμό είναι η λευκίνη. Η λευκίνη διεγείρει μια αναβολική απόκριση μετά το γεύμα για τη δημιουργία, την αποκατάσταση και την αντικατάσταση των πρωτεϊνών του σώματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ανακύκλωση πρωτεΐνης και είναι ιδιαίτερα σημαντική στους σκελετικούς μύες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της συνολικής πρωτεΐνης του σώματος.
Ο κύκλος εργασιών πρωτεΐνης καίει πολλές θερμίδες και η λευκίνη βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας μεταξύ των λιπών και των υδατανθράκων που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία αυτής της διαδικασίας. Η χρήση αυτών των καυσίμων από τους μύες βοηθά στη ρύθμιση τόσο του σακχάρου όσο και των λιπιδίων του αίματος, όπως η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η LDL και η HDL, και τελικά στον έλεγχο του κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
Καθώς μεγαλώνουμε, η αποτελεσματικότητα του κύκλου εργασιών πρωτεΐνης μειώνεται. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας της γήρανσης που οδηγεί σε απώλεια μυϊκής δύναμης και μεγέθους και μεγαλύτερους κινδύνους για αύξηση βάρους, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Οι ενήλικες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαδικασία γήρανσης αυξάνοντας τις πρωτεΐνες, μειώνοντας τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας την μυϊκή δραστηριότητα, ειδικά την άσκηση με αντίσταση.
Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη διατήρηση του ελέγχου των θερμίδων μέσω της ρύθμισης της όρεξης και μιας διαδικασίας καύσης θερμίδων γνωστή ως θερμογένεση. Η πρωτεΐνη ελέγχει την πείνα μέσω μηχανισμών κορεσμού που περιλαμβάνουν το στομάχι, το έντερο, τις ορμόνες και τον εγκέφαλο. Η πρωτεΐνη μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι νωρίτερα και η αίσθηση κορεσμού διαρκεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να φάμε υπερβολικά και λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσουμε μεταξύ των γευμάτων.
Μαζί με τις επιδράσεις στην όρεξη, η πρωτεΐνη διεγείρει επίσης τη θερμογένεση. Όταν καταναλώνουμε φαγητό, οι διαδικασίες της πέψης, της απορρόφησης και του μεταβολισμού απαιτούν ενέργεια. Χρησιμοποιούμε θερμίδες για να τροφοδοτήσουμε αυτές τις διαδικασίες και μερικές από αυτές τις θερμίδες είναι απώλεια ως θερμότητα.
Περίπου το 20% των θερμίδων πρωτεΐνης μετατρέπεται σε θερμότητα σε σύγκριση με μόνο 5% όταν καταναλώνετε λίπη ή υδατάνθρακες. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες από τις θερμίδες από την πρωτεΐνη που καταναλώνονται αμέσως αντί να παραμείνουν στο σώμα αχρησιμοποίητες και ίσως αποθηκευμένες ως σωματικό λίπος.
Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πάρα πολύ χαμηλές και είναι επιζήμιες για την μυϊκή δύναμη και την μεταβολική λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε αν θελουμε να κάνουμε αντιγήρανση.