Skip to main content

rebalance

Δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος και νιώθεις μια συνεχόμενη κόπωση; Τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την υποβόσκουσα αιτία: τη χρόνια φλεγμονή.
Η χρόνια φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό είναι συνέχεια στο διακόπτη «on». Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχει ένας συνεχόμενος πόλεμος στα κύτταρα μας, ένας πόλεμος που μας προσθέτει κιλά (ειδικά στην περιφέρεια της μέσης), μας γερνάει πρόωρα και καταστρέφει το σώμα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη χρόνια φλεγμονή είναι μέσω της διατροφής. Στο ιατρείο μου, προτείνω σε όλους τους πελάτες μου να ακολουθούν μια αντι-φλεγμονώδη διατροφή. Αυτή είναι η διατροφή που γενετικά είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε.

Η μείωση της χρόνιας φλεγμονής δεν έχει να κάνει μόνο με το να προσθέτουμε αντι-φλεγμονώδη τρόφιμα — αλλά και με το να ξεφορτωθούμε κάποια προ-φλεγμονώδη. Και ενώ πιθανά ήδη ξέρεις πως η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι είναι προ-φλεγμονώδη, άλλα τρόφιμα δεν τα υποψιάζεσαι καθόλου. Συχνά τρώμε τα παρακάτω δήθεν «υγιεινά» τρόφιμα που όμως στην πραγματικότητα προωθούν τη χρόνια φλεγμονή.

  1. Ολικής άλεσης ψωμιά και δημητριακά
    Το άμυλο στα ολικής άλεσης προϊόντα ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα εξίσου με τα αντίστοιχα μη ολικής, προκαλώντας το σώμα να παράγει υψηλότερα επίπεδα προ-φλεγμονωδών κυτονινών. Η περίσσεια γλυκόζη στο αίμα αυξάνει την παραγωγή των τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης, καταστροφικά μόρια που τροφοδοτούν τη φλεγμονή.

    Η συμβουλή μου; Προσπάθησε να αποφεύγεις όλα τα προϊόντα από δημητριακά ανεξαιρέτως και τα ολικής. Το σώμα δεν τα χρειάζεται. Αν σου είναι δύσκολο τουλάχιστον απέφυγε αυτά με γλουτένη που είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδη.

  2. Σόγια
    Ακούς συνέχεια ότι η σόγια είναι υγιεινή, αλλά στην πραγματικότητα συμβάλλει στη φλεγμονή και αυτό γιατί: o Τα εκχυλίσματα σόγιας μειώνουν την πρόσληψη ιωδίου και ενδέχεται να διεγείρουν την παραγωγή αυτοανοσογόνων αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση αυτοάνοσου. o Τα παιδιά με αυτοάνοση θυροειδίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν λάβει βρεφικό γάλα σόγιας. o Η επεξεργασία των πρωτεϊνών σόγιας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λυσινοαλανίνης και νιτροσαμινών. Αυτά καταστρέφουν τα κύτταρα μας και συμβάλλουν στη φλεγμονή.

    Η συμβουλή μου; Απέφυγε όσο το δυνατό τη σόγια. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο γιατί οι εταιρίες τροφίμων βάζουν σόγια σε χιλιάδες τρόφιμα — ένας ακόμα λόγος για να μαγειρεύουμε αντί να αγοράζουμε επεξεργασμένα τρόφιμα.

  3. Σπορέλαια
    Μπορεί να έχεις ακούσει πως τα σπορέλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο είναι καλά. Αλλά αυτά τα έλαια είναι πολύ επεξεργασμένα και συχνά είναι ταγγισμένα ακόμα και όταν τα αγοράζουμε. Το πιο σοβαρό είναι έχουν μια πολύ ανθυγιεινή αναλογία σε ω-6 προς ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι πολύ πλούσια σε ω-6, τα οποία είναι προ-φλεγμονώδη και φτωχά σε αντι-φλεγμονώδη ω-3.

    Η συμβουλή μου; Απέφυγε όσο πιο αυστηρά γίνεται όλα τα σπορέλαια και αντικατέστησε τα με πραγματικά υγιεινά λίπη όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, σαρδέλες, γαύρο, άγριο σολομό Αλάσκας. Τα υγιεινά λίπη μειώνουν τη φλεγμονή.

  4. Light επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα
    Αυτό είναι το απόλυτο υγιεινό τρόφιμο, σωστά; Το τέλειο ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό για να χάσουμε βάρος ενώ κάνει καλό στο έντερο μας;
    Ε, λοιπόν, όχι. Στα περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας μου έχω διαπιστώσει πως αρκετοί από τους πελατών μου έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά (και στο γιαούρτι). Δεν το αντιλαμβάνονται μέχρι να τα βγάλουν από τη διατροφή τους. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ακμή, φουσκώματα και μπουκωμένη μύτη εξαφανίζονται όταν σταματάνε να τα τρώνε — που σημαίνει πως μειώνεται εσωτερικά η φλεγμονή.
    Ακόμα και αν δεν έχουμε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τα light επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα. Είναι πλούσια σε προ-φλεγμονώδη ζάχαρη ή φρουκτόζη με ελάχιστη ποσότητα πραγματικού φρούτου. Και φυσικά όταν αφαιρείται το λίπος από το γιαούρτι αντικαθίσταται με τεχνητές πυκνωτικές ουσίες — συστατικά που το σώμα μας δεν αναγνωρίζει και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.

    Η συμβουλή μου;
    Αν θέλεις να διαπιστώσεις κατά πόσο έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά αφαίρεσε τα για 21 ημέρες και παρατήρησε αν νιώθεις καλύτερα. Μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα το αποτέλεσμα! Αν ανέχεσαι τα γαλακτοκομικά τότε προτίμησε γιαούρτι πλήρη σε λιπαρά (στραγγιστό με 5-10% λιπαρά) που είναι πιο θρεπτικό και χωρίς πρόσθετα συστατικά.

    Συμπέρασμα: Για να καταπολεμήσεις τη χρόνια φλεγμονή αναθεώρησε το τι είναι «υγιεινό». Όπως μπορείς να διαπίστωσες τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά στην πραγματικότητα προωθούν τη χρόνια φλεγμονή. Αντί να τρως προ-φλεγμονώδη δημητριακά, προϊόντα σόγιας, ανθυγιεινά σπορέλαια και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά άπαχα γαλακτοκομικά, δώσε στα κύτταρα σου αυτό που πραγματικά χρειάζονται και επιθυμούν: φυσικά, ανεπεξέργαστα τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή.

    Αυτή είναι η συνταγή μου για μια λεπτότερη, νεότερη και υγιέστερη εκδοχή του εαυτού σας!
Προβολές: 5722

4 «υγιεινά» τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή.