Γιώργος Σ - 25 Οκτωβρίου 2019

Πως ένιωθες πριν; Ποια ήταν τα θέματα που σε απασχολούσαν και ήθελες να βρεις λύση;
Πριν αρχίσω την κετογονικη διατροφή είχα υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη ήμουν υπό φαρμακευτική αγωγή. Μετά από έρευνα περίπου 6 μηνών αποφάσισα να ακολουθήσω κετογονική διατροφή. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχασα περίπου 20 kg, η αρτηριακη μου πιεση σταθεροποιήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και έπεσε και η χοληστερίνη. Σταμάτησα να παιρνω φαρμακα.

Επιπλέον, επειδή αντιμετώπιζα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με τα μάτια μου -ελαχρωστικη αμφιβληστροειδοπάθεια- θεώρησα σωστό να συνεχίσω να είμαι σε κετωση και μαλιστα στο επίπεδο της θεραπευτικής κετωσης.

Τι είχες δοκιμάσει στο παρελθόν και με τι αποτελέσματα;
Στο παρελθόν ακολουθώντας την κλασική μεσογειακή διατροφή έβλεπα το θέμα των ματιών μου να επιδεινώνεται όπωςκαι η αρτηριακή μου πίεση.

Τι κέρδισες ή πως άλλαξε η ζωή σου; Πώς νιώθεις με αυτό τον τρόπο διατροφής;
Είμαι τώρα σχεδόν 2 χρόνια σε κετωση. Έχω σταματήσει να είμαι σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα επίπεδα ενέργειας μου κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχω πολύ μεγάλη πνευματική διαύγεια και η μνημη μου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Με μόνο 2 γεύματα ημερησίως πλέον δεν έχω καμία αισθηση πελινας και έχω μπορώ να κάνω άνετα διαλείπουσα νηστεία 24 ως και 72 ώρας ανά τακτά διαστήματα.

Πως ήταν η εμπειρία σου μαζί μου και τι θα έλεγες σε κάποιον για τον τρόπο που δουλεύω;
Καθόλο αυτό το διάστημα η βοήθεια της Ελένης Παπαγιαννίδου ήταν ανεκτίμητη. Είναι μία άριστη και καταρτισμενη επιστημών στον τομέα της. Βρίσκοταν πάντα εκεί όταν την χρειαζόμουν και πάντα άκουγε τα προβλήματα μου και με βοηθούσε ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Είναι πάντα ευδιάθετη και χαμογελαστή. Θεωρω οτι ειναι μια απο τις ελαχιστες κλινικους διατροφολογους στην Ελλαδα που γνωριζει πραγματικα τι σημαινει κετογονικη διατροφη και πως πρεπει να εφαρμοζεται. Εξαιρετικη επιστημονας και πανω απο ολα εξαίρετος ανθρωπος .

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και πώς τις ξεπέρασες;
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν η αρτηριακη μου πίεση όπου με την σωστη καθοδήγηση της Ελένης Παπαγιαννίδου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ρυθμίστηκε. Όσον αφορά το γεννετικό μου πρόβλημα με τα μάτια μου, όσο βρίσκομαι σε θεραπευτική κετωση η πορεία είναι σταθερή και όχι φθίνουσα όπως παλιά.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να πετύχει τους ίδιους στόχους με εσένα;
Πιστεύω πως το μέλλον της σωστής διατροφής είναι η κετογονικη ή μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων γιατί για τις περισσότερες ασθένειες το πραγματικό αίτιο είναι η υπερινσουλιναιμία και η χρόνια φλεγμονη. Οι περισσότερες από αυτές είναι πλήρως αναστρέψιμες με την σωστη καθοδήγηση και την σωστή διατροφή.