Μάγδα - 20 Μαρτίου 2020

Μετά από 8 μήνες σε κετογονική διατροφή: απώλεια 30 κιλά (26 κιλά σωματικό λίπος!)
Πως ένιωθες πριν; Ποια ήταν τα θέματα που σε απασχολούσαν και ήθελες να βρεις λύση;
Εδώ και πολλά χρόνια είχα πρόβλημα με τα κιλά μου. Στην δική μου περίπτωση εκτός από μια προδιάθεση λόγω του θυρεοειδούς αδένα, το θέμα με το φαγητό είχε να κάνει ξεκάθαρα με την ψυχολογία μου. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ξέφυγε με αποτέλεσμα να έχω πάρει αρκετό βάρος, να μην αισθάνομαι ωραία με εμένα και αναγκαστικά να σταματήσω να είμαι δραστήρια λόγω του βάρους μου. Αυτό με επηρέασε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά με αποτέλεσμα να μπω σε ένα φαύλο κύκλο. Τα κιλά μου με δυσκόλευαν πολύ στην καθημερινότητα μου.

Τι είχες δοκιμάσει στο παρελθόν και με τι αποτελέσματα;
Είχα δοκιμάσει πολλών ειδών διατροφές. Ποτέ καμία δεν κατάφερα να κρατήσω για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξομειώσεις στο βάρος μου. Δεν είχα υπομονή, ήταν εύκολο να παρασυρθώ και να παρεκκλίνω από το διατροφικό μου πρόγραμμα.

Τι κέρδισες ή πως άλλαξε η ζωή σου; Πώς νιώθεις με αυτό τον τρόπο διατροφής;
Αυτό που κέρδισα και κατάφερα να κάνω ένα πολύ μεγάλο βήμα στην απώλεια του βάρους μου είναι ότι απαλλάχθηκα από την επιθυμία του να τρώω πράγματα τα οποία με παχαίνουν. Έχει λειτουργήσει πολύ στο comfort eating και στο θέμα της πείνας. Γενικά είμαι πολύ χαρούμενη που δεν έχω το φαγητό στο μυαλό μου και δεν πεινάω. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορώ να συνεχίζω. Ακολουθώ το διατροφικό μου πρόγραμμα χωρίς να αισθάνομαι ότι πιέζομαι ψυχολογικά και στερούμαι. Δεν πίστευα ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Χαίρομαι που δεν υπάρχει πλέον ψυχολογική εξάρτηση με το φαγητό.

Πως ήταν η εμπειρία σου μαζί μου και τι θα έλεγες σε κάποιον για τον τρόπο που δουλεύω;
Σε σχέση με την εμπειρία μου στο θέμα της συνεργασίας μας μόνο θετικά έχω να παραθέσω. Οι απορίες μου οι οποίες είναι αρκετές (γιατί αναλύω και διαβάζω τα πάντα), λύνονται πάντα πολύ επεξηγηματικά. Το γεγονός ότι μπορώ να επικοινωνώ ηλεκτρονικά όποτε θέλω να ρωτήσω κάτι για μένα είναι πολύ σημαντικό επίσης. Η ενθάρρυνση ήταν κάτι που χρειαζόμουν γιατί όταν ξεκίνησα δεν αισθανόμουν καθόλου έτοιμη. Για μένα έχει μεγάλη σημασία να αισθάνομαι ότι είναι δίπλα μου αυτός που με καθοδηγεί στο να πετύχω τους στόχους μου και να βλέπω ότι χαίρεται με την χαρά μου για όλα όσα έχω καταφέρει έως τώρα.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και πώς τις ξεπέρασες;
Μια μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν το γεγονός ότι θα έπρεπε να βγάλω από το διαιτολόγιο μου κάποιες από τις αγαπημένες μου τροφές. Πίστευα ότι θα αισθάνομαι στέρηση από αυτές και ότι δεν θα τα καταφέρω. Η πρώτη εβδομάδα ήταν η πιο δύσκολη αλλά πραγματικά από την στιγμή που προσαρμόστηκε το σώμα μου στον νέο τρόπο διατροφής ήταν όλα πολύ πιο εύκολα. Δεν είχα την αίσθηση στέρησης από τις τροφές αυτές κάτι που με βοήθησε πολύ στο ψυχολογικό κομμάτι γιατί δεν αισθανόμουν πίεση. Προσωπικά είναι ο κετογονικός τρόπος διατροφής έχει ταιριάξει πάρα πολύ στον τρόπο ζωής μου. Οπότε γενικά δεν αισθάνομαι ότι κάνω δίαιτα παρόλα αυτά εξακολουθώ ακόμα να χάνω βάρος, έχω πολύ περισσότερη ενέργεια και πολύ καλύτερη διάθεση.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να πετύχει τους ίδιους στόχους με εσένα;
Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι έτοιμος για να ξεκινήσεις. Εγώ είχα φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα είμαι σε αυτά τα κιλά για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ήταν μια τελευταία δοκιμή. Και αφού τα κατάφερα εγώ μπορεί και ο οποιοσδήποτε. Μπορεί να λένε ότι όλα έχουν να κάνουν με την θέληση. Αν και παλιότερα είχα θέληση έκανα προσπάθειες οι οποίες οδηγούσαν πάντα σε αποτυχία.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής είναι σύμμαχος μου στο να μην αισθάνομαι πείνα, στο να μην αισθάνομαι ψυχολογική πίεση για να ακολουθήσω το πρόγραμμα και να μην στρέφομαι στο φαγητό όποτε δεν είμαι καλά. Γι’ αυτό έχω επιτύχει να φτάσω έως εδώ. Δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου και δοκίμασε το.