Skip to main content

rebalance

Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το μικρό βουναλάκι από μελομακάρονα σε μία γιορτινή πιατέλα δίπλα στα χριστουγεννιάτικα στολίδια; Νομίζω ουδείς! Υπάρχει όμως ένα μύθος για τα μελομακάρονα! Ότι πρόκειται για το χριστουγεννιάτικο γλυκό που είναι πιο υγιεινό από τους κουραμπιέδες γιατί φτιάχνονται με ελαιόλαδο (για τα σπιτικά βέβαια).

Δυστυχώς θα πρέπει να σας στεναχωρήσω μέρες που είναι: τα μελομακάρονα έχουν και αυτά αλεύρι εκτός από ζάχαρη και σιρόπι που μετατρέπεται σε γλυκόζη στο σώμα μας. 

Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορώ να σας προτείνω μία συνταγή έτσι ώστε να ταιριάζουν σε μία αντιφλεγμονώδη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, χωρίς γλουτένη και χωρίς σάκχαρα. Όποτε έχω ενδώσει στον πειρασμό να φάω κάτι με πολλούς υδατάνθρακες το σώμα μου νιώθει σοκ λόγω του ότι έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε σταθερά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς μεγάλες μεταβολές.

Στο θέμα μας όμως: μελομακάρονα χωρίς αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς ενοχές, χωρίς αύξηση βάρους αλλά μόνο απόλαυση. Πραγματικά εύχομαι κάποια στιγμή οι καταναλωτές να πιέσουμε να παρασκευάζονται τρόφιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε βέβαια θα φτιάχνω την δική μου υγιεινή εκδοχή. 

Ουσιαστικά έχω δύο εκδοχές από συνταγές για μελομακάρονα. Αυτή είναι η πιο απλή και η πιο εύκολη. Πειραματίζομαι αρκετά και πιστεύω πως ο περιορισμός των υδατανθράκων (και κάποια άλλα πράγματα) εκτός του ότι είναι η καλύτερη λύση για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη ή χαμηλή ανοχή στους υδατάνθρακες προωθεί την μακροζωία και την αντιγήρανση σε κυτταρικό επίπεδο και… θέλω να είμαι νέα σε κυτταρικό επίπεδο!!  Παράλληλα θέλω να μπορώ να απολαύσω τα μελομακάρονα της παιδικής μου ηλικίας. Λατρεύω τις win win καταστάσεις. 

Καλές γιορτές με υγεία!!!

…και σύντομα θα ακολουθήσει συνταγή για χαμηλών υδατανθράκων, χωρίς γλουτένη εκδοχή και για κουραμπιέδες (το οποίο είναι και πιο εύκολο!) 

Συνταγή για Μελομακάρονα χαμηλών υδατανθράκων

 

Κανονικό μελομακάρονο

(ανά τεμάχιο)

Χαμηλών υδατανθράκων μελομακάρονο

(ανά τεμάχιο)

 

217

Θερμίδες

130

Θερμίδες

2 γρ

Πρωτεΐνη

7 γρ

Πρωτεΐνη

10 γρ

Λίπος

9 γρ

Λίπος

30 γρ

Υδατάνθρακες

6 γρ

Υδατάνθρακες

1 γρ

Εδώδιμες ίνες

1 γρ

Εδώδιμες ίνες

 

Υλικά για 30 μελομακάρονα

  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
  • 1/2 φλιτζάνι νερό 
  • 1/2 κ.γλ. άρωμα πορτοκάλι 
  • 20 σταγόνες άρωμα μέλι 
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι ή πούδρα αμυγδάλου ή φουντουκιού
  • 8 Κ.Σ. αλεύρι καρύδας 
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ερυθριτόλη με στέβια
  • 4 Κ.Σ. σκόνη ζαχαροπλαστικής με ερυθριτόλη και στέβια
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 κ.γλ. τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο

Σιρόπι

  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι σκόνη ζαχαροπλαστικής ερυθριτόλη με στέβια
  • περίπου 10 σταγόνες άρωμα μέλι 
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1/2 στικ κανέλα Κεϋλάνης


Πασπάλισμα

  • 2/3 φλιτζανιού τριμμένα καρύδια

 

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ο C.

2. Βάζετε το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το νερό με το άρωμα πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε ελαφρά.

3. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, την μαγειρική σόδα, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύετε καλά.

4. Ρίχνετε το μίγμα αλευριού στο μίγμα του ελαιόλαδου και τα ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.  Αφήνετε τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά.

5. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνετε τη ζύμη και σχηματίζετε ένα οβάλ σχήμα και το βάζετε σε ένα ταψί για μπισκότα στο οποίο έχετε απλώσει λαδόκολλα. Συνεχίζετε μέχρι να σχηματίσετε 30 συνολικά μελομακάρονα.

6. Τα ψήνετε για περίπου 13 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

7. Μόλις τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό μαζί με την σκόνη ζαχαροπλαστικής ερυθριτόλης με στέβια τα αρώματα. Ανοίγετε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει σβήνετε το μάτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. 

8. Το απομακρύνετε από τη φωτιά. Με μια τρυπητή κουτάλα, βάζετε μελομακάρονα στο σιρόπι γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές. Μη τα αφήσετε πολύ ώρα γιατί μετά θα γίνουν πολύ μαλακά. Τα αφαιρείται με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Πασπαλίζετε με τα τριμμένα καρύδια.

 

Προβολές: 22465

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, χαμηλών υδατανθράκων, κατάλληλα για διαβητικούς!