Skip to main content

rebalance

Την εμπνεύστηκα από μια συνταγή ιταλικού κέικ από το 1960. Οι αλλαγές που έκανα ήταν να προσθέσω λίγο κρεμόριο στα ασπράδια για να γίνει πιο πιο σφιχτή η μαρέγκα με τα ασπράδια καθώς και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού που δίνει υπέροχο άρωμα. Με αυτή τη θρεπτική ανάλυση, η παρκάτω συνταγή αποτελεί ένα θρεπτικό χαμηλών υδατανθράκων πρωινό και όχι μόνο!

Υλικά για 12 μερίδες

(Ανά μερίδα: 225 θερμίδες, 21γρ λίπος, 8γρ πρωτεΐνη, 4γρ υδατάνθρακες)

340γρ καρύδια
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
6 ασπράδια
6 κρόκοι
1/2 φλιτζάνι ερυθριτόλη με στέβια
1/4 κ.γλ. κρεμόριο
ξύσμα πορτοκαλιού
σπόρους από 1/2 κλωναράκι βανίλιας ή 1/2 κ.γλ. εσάνς βανίλιας

ΣΙΡΟΠΙ
1 φλιτζάνι ερυθριτόλη με στέβια αλεσμένη στο μούλτι σε πούδρα
1 φλιτζάνι νερό
σπόρους από 1/2 κλωναράκι βανίλιας ή 1/2 κ.γλ. εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165°C.
2. Απλώνετε σε μια 22 εκατοστών στρογγυλή φόρμα με σούστες μια λαδόκολλα και λαδώστε την καλά με λίγο βούτυρο.
3. Βάζετε τα καρύδια σε ένα μούλτι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ερυθριτόλη με στέβια και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πούδρα. Προσοχή μη τα χτυπήσετε υπερβολικά γιατί θα γίνουν βούτυρο! Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε το μίγμα καλά.
4. Βάλτε τα ασπράδια μαζί με το κρεμόριο σε ένα μεγάλο μπολ. Τα χτυπάτε σε μαρέγκα για περίπου 8 λεπτά και τα αφήνετε στην άκρη
5. Μετά σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους με το υπόλοιπο γλυκαντικό, μέχρι να ασπρίσουν.
6. Ρίχνετε τα τριμμένα καρύδια στους κρόκους αβγών και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
7. Ρίχνετε την μαρέγκα σε μικρές ποσότητες στο μίγμα κρόκων και καρύδια έτσι ώστε να μην χαθεί ο όγκος. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα.
8. Ψήνετε για 60 - 75 λεπτά.
9. Τη βγάζετε από το φούρνο.
10. Αφήστε την καρυδόπιτα να κρυώσει πριν τη σιροπιάσετε.
11. Σιροπιάστε την με το σιρόπι που έχετε φτιάξει όσο ψήνετε η καρυδόπιτα. Αν έχει κρυώσει το σιρόπι ζεστάνετε για λίγο στο κατσαρολάκι.

Οδηγίες για το σιρόπι
1. Βάλτε το νερό, το γλυκαντικό και τη βανίλια σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράστε για 3 λεπτά.

Είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη ημέρα!