Skip to main content

rebalance

Αν και δεν αποτελεί το πιο ελαφρύ γεύμα, ο μουσακάς είναι ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η «πατρίδα» του μουσακά δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένη, αφού πρόκειται για ένα πιάτο το οποίο συναντάμε σε διάφορες μορφές σε όλα τα Βαλκάνια, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ευρώπης, στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι η ελληνική εκδοχή του μουσακά εμφανίστηκε το 1910 με την κυκλοφορία συνταγών του Νικόλαου Τσελεμεντέ, ο οποίος προσέθεσε στη συνταγή την- γαλλικής προέλευσης- μπεσαμέλ.


Υλικά για 4 μερίδες

• 2 μέτριες μελιτζάνες, σε φέτες κατά μήκος
• ελαιόλαδο
• 500γρ άπαχο μοσχαρίσιο κιμά 
• 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 2 Κ.Σ. τοματοπελτέ
 • Περίπου 1 φλιτζάνι βραστό νερό
• 1 Κ.Σ. ρίγανη
• 1 κ.γλ. κανέλα Κεϋλάνης
• μια πρέζα θαλασσινό αλάτι 
• φρέσκο πιπέρι

 Μπεσαμέλ χαμηλών υδατανθράκων
• 500 γρ ανθότυρο
• 3 μεγάλα αβγά
• 1/2 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
• μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
• λίγο θαλασσινό αλάτι
• 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Λαδώνετε ένα πυρέξ ταψάκι. 
2. Ψήστε τις μελιτζάνες στο φούρνο αφού πρώτα τις έχετε κόψει σε φέτες και τις έχετε λαδώσει με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί όπου έχετε βάλει λαδόκολλα και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Ψήνετε τις και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν.  
3. Τοποθετήστε τις μισές φέτες μελιτζάνας στο κάτω μέρος του ταψιού .
4. Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το κιμά. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε για λίγα λεπτά περισσότερο. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη, την κανέλα, αλάτι πιπέρι και το βραστό νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. 
5. Ρίχνετε το μίγμα του κιμά πάνω από φέτες μελιτζάνας. Τακτοποιήστε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας πάνω από το μείγμα του κιμά.
6. Για να κάνετε τη μπεσαμέλ χτυπάτε με μίξερ το ανθότυρο, τα αβγά, την τριμμένη μοτσαρέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι (προσέξτε να μην πέσει πολύ αλάτι). 
7. Ρίχνετε τη μπεσαμέλ πάνω από την τις μελιτζάνες και την απλώνετε ομοιόμορφα. Πασπαλίζετε επιπλέον παρμεζάνα. 
8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά. 
9. Το αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά πριν το κόψετε σε κομμάτια.

Προβολές: 7098

Μουσακάς χαμηλών υδατανθράκων!