Skip to main content

rebalance

Οι συνταγές που εμπνέομαι θέλω να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως το να μην αυξάνουν το σάκχαρο, να είναι αντι-φλεγμονώδεις, θρεπτικές και να μειώνουν την πείνα.

Το παστέλι θεωρείται υγιεινό σνακ γιατί έχει το πολύ θρεπτικό σουσάμι. Οι σπόροι του σουσάμιου περιέχουν 55% λίπος και 20% πρωτεΐνη. Περιέχουν περίπου 50%% σησαμίνη και σεσαμολίνη και δύο φαινολικές ενώσεις, τη σησαμόλη και τη σησαμινόλη. Είναι πλούσιο σε γ-τοκοφερόλη. Τα αμινοξέα του σησαμιού είναι η λυσίνη, η τρυπτοφάνη και η μεθειονίνη. Δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν μια σημαντική ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου, ασβεστίου, 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών και 3 - 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πλούσια πηγή β-σιτοστερόλης που μειώνει τη χοληστερόλη.

Δυστυχώς όμως δεν είναι καθόλου υγιεινό γιατί φτιάχνεται με σιρόπι γλυκόζης ή και μέλι προκαλώντας έτσι αύξηση του σακχάρου μας και δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο πείνας. Επιπλέον, βλάπτει την υγεία των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Έτσι σκέφτηκα να αντικαταστήσω το μέλι με το βούτυρο κακάο και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Το βούτυρο κακάο είναι ένα απαλό κίτρινο φυτικό λίπος που βγαίνει από τα φασόλια του κακάου. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, που βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, στην ενίσχυση της ανοσοποιητικού και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Συνταγή για κετογονικό παστέλι

(Ανά μπάρα: 125 θερμίδες, 11γρ λίπος, 4γρ πρωτεΐνη, 2γρ υδατάνθρακες)

Υλικά για 4 μπάρες
35 γρ βούτυρο κακάο
50 γρ σουσάμι
1-2 Κ.Σ. ερυθριτόλη με γλυκοζίτες στέβια σε πούδρα
2 σταγόνες άρωμα μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Λιώνετε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί.
2. Το αφήνετε να κρυώσει ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Ρίχνετε το σουσάμι και το άρωμα μελιού. Ανακατεύετε.
4. Το βάζετε σε μια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης
5. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.