Skip to main content

rebalance

Όλα τα κρέατα έχουν αμινοξέα, όπως κρεατίνη και σάκχαρα για αυτό όταν τα ψήνουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες παράγονται δύο καρκινογόνες ουσίες: οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Ωστόσο η λύση βρίσκεται στο μαρινάρισμα του κρέατος πριν από το ψήσιμο.

Η μαρινάδα φαίνεται πως λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του κρέατος και της άμεσης φωτιάς όταν το ψήνουμε στη σχάρα. Ακόμα και για λίγα λεπτά το μαρινάρισμα μειώνει τις παραπάνω καρκινογόνες ουσίες ακόμα και μέχρι και 92% - 99%. Η δύναμη της μαρινάδας βρίσκεται στα υλικά που χρησιμοποιούνται όπως το μηλόξιδο ή ο χυμός λεμονιού, τα βότανα, τα μπαχαρικά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τα βότανα όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι είναι πλούσια σε ενώσεις που είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Για αυτό προσθέστε αυτά τα νόστιμα βότανα στην μαρινάδα σας. Προσοχή μη προσθέσετε στην μαρινάδα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, μέλι, χυμός, μπύρα) γιατί κάνουν το ακριβώς αντίθετο δηλαδή τριπλασιάζουν τον αριθμό των καρκινογόνων ουσιών στο κρέας.

Υλικά για 4 μερίδες
1.200 γραμμάρια (4) μοσχαρίσιες μπριζόλες κόντρα χωρίς κόκαλο
Για τη μαρινάδα:
½ ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 ματσάκι θυμάρι
4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
1½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ Κ.Σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση
1. Ρίχνετε και αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
2. Σκεπάζετε τις μπριζόλες σε γυάλινο σκεύος με το μείγμα της μαρινάδας, φροντίζοντας να πάει πάνω-κάτω παντού και τις τοποθετείτε σκεπασμένες στο ψυγείο να μαριναριστούν για 2 με 4 ώρες.
3. Βγάζετε τις μπριζόλες από το σκεύος με τη μαρινάδα και τις αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τις σκουπίζετε από τη μαρινάδα, τις αλατίζετε και τις λαδώνετε ελαφρά με ελαιόλαδο.
4. Ψήνετε τις μαριναρισμένες μπριζόλες στη σχάρα γυρνώντας τες πλευρά ανά 2 λεπτά.
5. Συνοδεύετε τις μπριζόλες με ψητό κουνουπίδι ή μπρόκολο και μια μεγάλη πράσινη ανάμικτη σαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκο λεμόνι ή μηλόξιδο.

Προβολές: 3966

Μαριναρισμένες μοσχαρίσιες μπριζόλες με δεντρολίβανο, θυμάρι και σκόρδο