Skip to main content

rebalance

Προσπαθώ να σκέφτομαι πιο δημιουργικά: στα αγγλικά «outside of the box». Οι συνταγές μου είναι περισσότερο πρωτεϊνικές – κετογονικές. Στόχο μου είναι να ικανοποιήσω όσους και όσες επιθυμούν να έχουν υπό έλεγχο και τις θερμίδες τους. Επίσης οι συνταγές μου είναι κατάλληλες για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, και εμπλουτισμένες σε θρεπτικά συστατικά.
Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε η ιδέα (που φυσικά δεν είναι δική μου υπάρχει και στο Διαδίκτυο) για αυτή τη συνταγή για βάση πίτσας με βάση τον κιμά κοτόπουλου. Ο γιος μιας φίλης μου τρώει περιέργως μόνο τα από επάνω της πίτσας και όχι τη ζύμη και νομίζω πως αυτή είναι κατάλληλη και για αυτόν.

Υλικά για 4 μερίδες

Βάση

  • 450 γρ κιμά από στήθος κοτόπουλου
  • 1 ασπράδι (ή 2 Κ.Σ. ασπράδι από έτοιμο)
  • 1 Κ.Σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/2 κ.γλ. σκόνη σκόρδου

 

Πάνω από την πίτσα

  • 2 κ.γλ. τοματοπελτέ
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.φλ. ερυθριτόλη με στέβια
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 μπάλα τυρί μοτσαρέλα
  • ψιλοκομμένο βασιλικό (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
  2. Τοποθετήστε λαδόκολλα σε ένα ταψί με πλαϊνά γιατί θα βγάλει υγρά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη βάση πίτσας. Σχηματίζετε ένα κύκλο στο ταψί με τη λαδόκολλα, περίπου 25 εκατοστά σε διάμετρο.
  4. Ψήστε τη βάση για περίπου 15 – 18 λεπτά.
  5. Σε ένα φλιτζάνι βάλτε τον πελτέ με το ελαιόλαδο και το γλυκαντικό και το ανακατεύετε καλά.
  6. Βγάζετε τη βάση από το φούρνο, αλλά αφήνετε αναμμένο το φούρνο.
  7. Προσεκτικά στραγγίζετε τα υγρά που έχουν βγει και σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας.
  8. Απλώνετε το μίγμα του πελτέ πάνω από στη βάση και απλώνετε σε μικρά κομμάτια παντού την μοτσαρέλα.
  9. Ψήνετε μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.
  10. Προαιρετικά σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό.