Πώς το στρες μας παχαίνει

Η κορτιζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες.

Έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα.

Διαβάστε Περισσότερα

Τι κάνει στο σώμα μας η χρόνια υπερκατανάλωση των υδατανθράκων

Όταν τρώμε υδατάνθρακες το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας αυξάνεται. Όταν τρώμε πάρα πολλούς υδατάνθρακες τα κύτταρα στο σώμα μας γεμίζουν γρήγορα γε γλυκόζη, με αποτέλεσμα η περίσσεια γλυκόζης να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματός μας. Αυτή η γλυκόζη δρα σαν πίσσα, φράζει τις αρτηρίες, δεσμεύεται με τις πρωτεΐνες και σχηματίσει κάποια πολύ γηραντικά και βλαβερά προϊόντα που λέγονται προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης και προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή που είναι η βάση όλων των χρόνιων παθήσεων. Επιπλέον, αυξάνει τα τριγλυκεριδία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε Περισσότερα

Τι είναι μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή;

Η κετογονική διατροφή είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφή και όχι άλλη μια ανορθόδοξη δίαιτα. Η νοοτροπία της γρήγορης λύσης εν μέρει οδηγεί τα περισσότερα άτομα να κάνουν την κετογονική με λάθος τρόπο. Όσο περισσότερο αυξάνεται η δημοτικότητα της κετογονικής και γίνεται μόδα τόσο τα άτομα χάνουν την ευκαιρία να κάνουν αυτή τη διατροφή τρόπο ζωής.

Διαβάστε Περισσότερα

6 συχνά λάθη σε μια κετογονική διατροφή που “κολλάνε” τη ζυγαριά

Μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή είναι πολύ συγκεκριμένη. Καθημερινά βλέπω πελάτες που ενώ αρχικά χάνουν βάρος με το που ξεκινούν κετογονική ξαφνικά σταματάνε να χάνουν βάρος και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν τι φταίει και δεν χάνετε βάρος:

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς η γλυκοζυλίωση γερνάει το δέρμα μας

Η γλυκοζυλίωση είναι μια μη-ενζυματική αντίδραση μεταξύ ενός σακχάρου όπως η φρουκτόζη ή γλυκόζη με ένα αμινοξύ μιας πρωτεΐνης. Αυτή η αντίδραση πυροδοτεί μια αλληλουχία επαναλαμβανόμενων αντιδράσεων που οδηγούν στο σχηματισμό δομών γνωστά ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Αυτά τα προϊόντα ουσιαστικά αλλάζουν τη δομή του κολλαγόνου. Επιπλέον, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στα αγγειακά κύτταρα και σε άλλους ιστούς. Ο σχηματισμός τους και η συσσώρευση τους στους ιστούς συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος (περισσότερες ρυτίδες και χαλάρωση), στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια και νευροπάθεια.

Διαβάστε Περισσότερα
x

This WebSite Uses Cookies.Read our Policy