Skip to main content

rebalance

Αυτό που είναι ενδιαφέρον σχετικά με τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ2 είναι πως μέχρι το 1997 δεν γνωρίζαμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στο ανθρώπινο σώμα. Οι περισσότεροι ξέρουν τη Κ1 (βρίσκεται σε φυλλώδη πράσινα όπως σπανάκι και παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος) αλλά δεν έχουν ακούσει για τη Κ2. Με απλά λόγια, η βιταμίνη Κ2 παίζει κρίσιμο ρόλο στο που θα αποθηκευτεί το ασβέστιο: στα οστά και στα δόντια και όχι στις αρτηρίες. Αυτό το πετυχαίνει μέσω αλληλεπίδρασης του με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D3.

Γιατί η Κ2 είναι τόσο σημαντική;
Η βιταμίνη Κ2 εμπλέκεται σε πολυάριθμες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται συμπλήρωμα ασβεστίου αλλά βιταμίνη Κ2 για να διοχετευθεί το ασβέστιο στα οστά και τα δόντια. Αν παίρνουμε βιταμίνη D3 χωρίς K2 δεν θα αποκομίσουμε όλα τα οφέλη και ενδεχομένως να είναι και βλαβερή από ότι η D3 μόνη της.
Υγιή οστά – Παρότι οι περισσότεροι συσχετίζουν το ασβέστιο με την οστική υγεία, η αλήθεια είναι πως το ασβέστιο (ιδιαίτερα το συμπλήρωμα ασβεστίου) παίζει ασήμαντο ρόλο στην εξασφάλιση επαρκούς οστικής πυκνότητας. Αντίθετα η λιποδιαλυτή Κ2 διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό το κάνει σε συνέργια με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α (ρετινόλη όχι β-καροτίνη) και D3.
Γερά δόντια – Η τερηδόνα, η ευαισθησία των δοντιών και άλλα οδοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν έχουμε επαρκή επίπεδα Κ2. Για την καλή υγεία των δοντιών η διατροφή θα πρέπει να είναι πολύ πλούσια και στις τρεις λιποδιαλυτές βιταμίνες Κ2, Α και D3 ταυτόχρονα.
Υγεία καρδιάς – Για χρόνια πιστεύαμε ότι η οι αρτηρίες «φράζουν» από τα κορεσμένα. Γνωρίζουμε πλέον πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες αποτελείται κυρίως από ασβέστιο. Η ικανότητα της βιταμίνης Κ2 να αφαιρεί τις εναποθέσεις ασβεστίου από τις αρτηρίες έχει αποδειχθεί στη μελέτη Rotterdam που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition (http://jn.nutrition.org/content/134/11/3100.long). Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ2 μείωσαν κατά 52% τις εναποθέσεις ασβεστίου και κατά 41% τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Με άλλα λόγια η βιταμίνη Κ2 απομακρύνει το ασβέστιο από τις αρτηρίες και το τοποθετεί στα οστά και τα δόντια, όπου ανήκει.
Μείωση ρυτίδων – Αν εξετάσουμε τις περιοχές του κόσμου όπου οι γυναίκες έχουν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 θα διαπιστώσουμε πως δείχνουν πολύ νεότερες για την ηλικία τους (για παράδειγμα οι γιαπωνέζες που τρώνε τακτικά natto, την πλουσιότερη πηγή βιταμίνης Κ2). Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των πρώτων σημαδιών γήρανσης (ρυτίδες, χαλαρωμένο δέρμα) και χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Τρόφιμα πλούσια σε Κ2
Natto- Ένα γιαπωνέζικο φαγητό που είναι σόγια, η οποία έχει υποστεί ζύμωση. Μόνο η ζυμωμένη σόγια είναι ασφαλής και εξαιρετικά θρεπτική. Το natto είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή βιταμίνης Κ2. Το πρόβλημα είναι πως στους περισσότερους ανθρώπους εκτός από τους γιαπωνέζους δεν αρέσει.
Φουά γκρα- Γνωστό ως πατέ συκωτιού χήνας. Είναι δημοφιλές στην νοτιοδυτική περιοχή της Γαλλίας, όπου καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό στεφανιαίας νόσου συγκριτικά στη Γαλλία.
Παλαιωμένα τυριά– Το γκούντα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 από οποιοδήποτε άλλο τυρί. Το μπρι και ένταμ αποτελούν επίσης καλές πηγές.
Κρόκοι αβγών, αγνό βούτυρο, συκώτι - Βεβαιωθείτε ότι είναι από ζώα ελευθέρας βοσκής και όχι από ζώα που έχουν τραφεί με δημητριακά καθώς αυτά δεν είναι πλούσια σε Κ2.

Γίνεται αντιληπτό πως μέσω της διατροφής και μόνο είναι δύσκολο να επιτευχθεί επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ2. Κάποιο συμπλήρωμα ίσως είναι απαραίτητο. Η ελάχιστη δόση είναι 45mcg και μια θεραπευτική δόση είναι τα 200mcg ανά ημέρα. Ευτυχώς η Κ2 δεν είναι τοξική.

Για καρδιαγγειακή υγεία καλό είναι να πάρετε Κ2 στην ΜΚ-7 μορφή της γιατί μόνο αυτή έχει αποδειχθεί πως απομακρύνει το ασβέστιο από τις αρτηρίες.

Δείτε και το άρθρο "Η θρεπτική δύναμη του κρόκου αβγού" , ίσως σας ενδιαφέρει!

Προβολές: 4409

Κ2: Η άγνωστη αλλά απαραίτητη βιταμίνη