Τρώμε κρέας για εκατομμύρια χρόνια και το πιο πιθανό είναι πως έχουμε προσαρμοστεί σε αυτό. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι που πιστεύουν πως η κατανάλωση κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια.
Η σαθρή επιστημονική υποστήριξη για αυτή την θεωρία βασίζεται κυρίως σε επιλεγμένες μελέτες παρατήρησης (δηλαδή στατιστικά στοιχεία), που δεν είναι σε θέση να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα. Ακόμα και αυτές οι αδύναμες μελέτες είναι εξαιρετικά αντικρουόμενες. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι στην Ασία που τρώνε περισσότερο κρέας έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, ένα εύρημα σαφώς ασυμβίβαστο με τη θεωρία.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η πρώτη μετα-ανάλυση μελετών υψηλότερης ποιότητας (τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές) η οποία κατέληξε πως δεν αποδεικνύονται οι αρνητικές επιδράσεις του κρέατος στην εμφάνιση καρδιοπαθειών.