Skip to main content

rebalance

Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος, ΓΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ,  Μέλος Διοικητικού του Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.Δ.

Η διαμάχη για την επίδραση της ζάχαρης στην υγεία και για την κατανάλωση της έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πρόσφατα επιστημονικές εταιρείες και οργανώσεις υγείας έχουν ασχοληθεί σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η σύσταση για την κατανάλωση ζάχαρης αλλά φαίνεται ότι υπάρχει διχογνωμία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Επιστημονική Επιτροπή για τη Διατροφή στη Βρετανία (SCAN) και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) προτείνουν τη δραματική μείωση των ανώτερων ορίων κατανάλωσης σακχάρων σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. 

Συγκεκριμένα οι συστάσεις του SACN της Βρετανίας συμφωνούν με αυτά του WHO δηλαδή να μην υπερβαίνουν το 5% της ημερήσιας πρόσληψης που ισοδυναμεί σε περίπου 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια την ημέρα. Επιπλέον, για παιδιά 4 έως 6 ετών συστήνει έως 19 γραμμάρια ή 5 κουταλάκια και για παιδιά από 7 έως 10 ετών έως 24 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια την ημέρα. Η AHA συστήνει για τους άνδρες κατανάλωση μέχρι 36 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια ενώ για τις γυναίκες μέχρι 24 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια την ημέρα.

Σε αντίθεση το Institute of Medicine (IOM) συστήνει η πρόσθετη ζάχαρη να μην ξεπερνά το 25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, το οποίο σημαίνει 125 γραμμάρια ή περίπου 31 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα με μια πρόσληψη 2000 θερμίδων. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) στη Βρετανία για συνολικά σάκχαρα - τόσο τα φυσικά όσο και τα ελεύθερα σάκχαρα - στις ίδιες θερμίδες (2000 ανά ημέρα) ανέρχεται στα 90 γραμμάρια ανά ημέρα, χωρίς να κάνουν κάποια σύσταση για παιδιά.

Φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το ποιο πρέπει να είναι το ανώτατο όριο κατανάλωσης σακχάρων (συνολικών και πρόσθετων) με σκοπό τη βέλτιστη υγεία.

 

Προβολές: 1212

Ομιλία στο 36ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο για:"Πολιτικές για την κατανάλωση ζάχαρης και συστάσεις. Υπάρχει διχογνωμία;"