Τι είναι μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή;

Η κετογονική διατροφή είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφή και όχι άλλη μια ανορθόδοξη δίαιτα. Η νοοτροπία της γρήγορης λύσης εν μέρει οδηγεί τα περισσότερα άτομα να κάνουν την κετογονική με λάθος τρόπο. Όσο περισσότερο αυξάνεται η δημοτικότητα της κετογονικής και γίνεται μόδα τόσο τα άτομα χάνουν την ευκαιρία να κάνουν αυτή τη διατροφή τρόπο ζωής.

Ανεβάζουν στα social media εικόνες με συνταγές με μπέικον, βούτυρο, τυριά και κρέμες γάλακτος νομίζοντας πως κάνουν κετογονική. Μια λάθος διαμορφωμένη κετογονική διατροφή δεν έχει οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Η πλειοψηφία των ατόμων που είναι σε κετογονική στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται σε κετογονική διατροφή με αντικειμενικά κριτήρια. Ακολουθούν μια κακή κετογονική διατροφή με δυσάρεστες παρενέργειες.

Ο όρος «σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή» έχει καθιερωθεί από δύο πολύ σημαντικούς επιστήμονες που έχουν ξοδέψει δεκαετίες πάνω στην έρευνα σχετικά με τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων τον Dr Stephen Phinney και τον Jeff Volek.

Πως μοιάζει λοιπόν μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή;

#1. Προωθεί την κέτωση μακροπρόθεσμα
Για να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα σε κέτωση είναι σημαντικό να κρατάμε καθημερινά τους υδατάνθρακες που τρώμε κάτω από 20 με 30 γραμμάρια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να είμαστε σε κέτωση. Οι πολύτιμες επιδράσεις μιας μακροπρόθεσμης κέτωσης είναι η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση της ευαισθησίας της ινσουλίνης, η μείωση της πείνας και η εξάλειψη της λιγούρας. Μακροπρόθεσμα η κέτωση βελτιώνει την μεταβολική υγεία και μειώνει το λίπος του σώματος και ρυθμίζει το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Με βάση ένα συνδυασμό κλινικής μου εμπειρίας και γνωστών μηχανισμών μέσω των οποίων λειτουργεί η κετόνη β-υδροξυβουτυρικό ως ρυθμιστικός σηματοδότης καυσίμου, ως κέτωση ορίζεται όταν το β- υδροξυβουτυρικό στο αίμα πρωί νηστικοί κυμαίνεται από 0.5 mM έως 4.00 mM. Και φυσικά για να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα μια κετογονική διατροφή πρέπει τα γεύματα να είναι εύγευστα.

#2. Δίνει έμφαση στην πρόσληψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο)
Η υψηλή πρόσληψη ηλεκτρολυτών είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί μειώνουν ή αποτρέπουν τα σχετιζόμενα με την κετοπροσαρμογή συμπτώματα τύπου «ίωσης». Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών ή και ετών είναι απαραίτητη η βελτιστοποίηση της μεταβολικής υγείας, αναστροφή του διαβήτη τύπου 2, του μεταβολικού συνδρόμου και της υπέρτασης και σημαντική απώλεια λίπους. Το κάλιο και το νάτριο βοηθούν στο να αποφευχθεί διαταραχή του αναβολισμού των μυών και την αποφυγή επινεφριδιακού στρες και φυσικά για να υποστηρίξουν τον κυκλοφοριακό όγκο. Ένα από τα συμπτώματα ανεπάρκειας ηλεκτρολυτών είναι οι μυϊκές κράμπες και η έντονη υποκαλιαιμία. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των νευρομυϊκών και καρδιακών λειτουργιών καθώς και της διατήρησης της άλιπης μυϊκής μάζας ανεξάρτητα από την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

#3. Είναι προσωποποιημένη
Το να μειώσουμε τους υδατάνθρακες και να βρούμε ποια είναι επί τοις εκατό τα μακροθρεπτικά για εμάς δεν αρκεί. Για να είναι κατάλληλη για εμάς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες υγείας όπως η λειτουργία του θυρεοειδή, η ινσουλίνη, η λεπτίνη, η υγεία του ήπατος, ο ύπνος, το στρες, ελλείψεις σε νευροδιαβιβαστές, ανεπάρκειες σε βιταμίνες και μέταλλα. Αν όλα αυτά δεν διορθωθούν με κάποιο προσωποποιημένο πρωτόκολλο συμπληρωμάτων, η κετογονική απλά δεν θα λειτουργήσει. Άτομα με υψηλά επίπεδα λεπτίνης δυσκολεύονται να καταλάβουν πότε έχουν κορεσμό. Αυτά τα άτομα πρέπει να μάθουν να προσδιορίζουν το φυσιολογικό κορεσμό και να ξεπεράσουν το φόβο του να μην φάνε εφόσον δεν πεινάνε αποτελεί σημαντικό μέρος της επιτυχίας. Η επίτευξη μόνιμου αποτελέσματος εξαρτάται από τη σωστή εκπαίδευση του ατόμου στο πως να κάνει μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή με εύκολα διαθέσιμα και οικονομικά αληθινά τρόφιμα που προωθούν τον κορεσμό.

#4. Εστιάζει σε αληθινά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας
Δυστυχώς όταν κάποιος σχεδιάζει μια κετογονική διατροφή δεν εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας. Τρόφιμα πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα όπως φυτικά έλαια και ξηροί καρποί θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προωθούν τη φλεγμονή. Τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας τρόφιμα είναι τα όργανα ζώων όπως το συκώτι και θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας σωστά διαμορφωμένης κετογονικής διατροφής.

Ετικέτες: Επιστημονικά άρθρα, Κετογονική διατροφή

x

This WebSite Uses Cookies.Read our Policy

x

stayhome

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!
Στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων μείωσης της εξάπλωσης του κορονοϊού,
σας ενημερώνω ότι οι συνεδρίες μας θα πραγματοποιούνται εξ΄αποστάσεως μέχρι νεωτέρας.
Δείτε όλους τους δυνατούς τρόπους
ΕΔΩ

Με σεβασμό, Ελένη Παπαγιαννίδου