Skip to main content

rebalance

Ας ρίξουμε μια ματιά γιατί το συκώτι είναι ένα σούπερ υγιεινό τρόφιμο.

Δεν είναι πολλά τα τρόφιμα που αξίζουν τον τίτλο « υπερτροφές ». Ωστόσο, το  συκώτι  είναι ένα από αυτά. Κάποτε ήταν πολύ δημοφιλής και πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά με τα χρόνια σταματήσαμε να το τρώμε. Αυτό είναι κρίμα γιατί το  συκώτι  είναι μια θρεπτική δύναμη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Ανεξάρτητα από τη φθίνουσα δημοτικότητά του, το συκώτι είναι πιθανότατα ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά στον πλανήτη και προμηθεύει τον οργανισμό μας με μερικά υπέροχα απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά!

Ενώ πολλοί υποθέτουν ότι τα φυτικά τρόφιμα: τα λαχανικά και τα φρούτα είναι τα πιο θρεπτικά πυκνά τρόφιμα στον πλανήτη, νομίζω ότι οι περισσότεροι θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι τα κρέατα των οργάνων ξεπερνούν κατά πολύ τα περισσότερα φυτά για τη θρεπτική πυκνότητα και στην κορυφή αυτής της λίστας είναι συκώτι.

Τα κρέατα οργάνων περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε συγκεντρώσεις που είναι δύσκολο να βρεθούν οπουδήποτε αλλού. Γενικά, τα κρέατα οργάνων είναι μεταξύ 10 και 100 φορές υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα μυϊκά κρέατα.

Το συκώτι είναι μια μεγάλη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών

Το θρεπτικό προφίλ του ήπατος είναι εξαιρετικό.

Παρακάτω θα δείτε τα θρεπτικά συστατικά σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων μοσχαρίσιου συκωτιού

  • Βιταμίνη Β12:  Γνωρίζατε ότι εκτιμάται ότι το 92% των ατόμων έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών και  σχεδόν το 50% έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12; Η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως κακοήθη αναιμία, αγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτοάνοσες καταστάσεις, κόπωση και άνοια. Η απορροφήσιμη μορφή της Β12 δεν μπορεί να βρεθεί στα φυτά ή το φως του ήλιου και το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή Β12.
  • Βιταμίνη Α:Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι σημαντική για τη φυσιολογική όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αναπαραγωγή. Βοηθά επίσης όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Πολλοί ισχυρίζονται πως πρέπει να τρώμε καρότα για υγιή όραση. Ναι, τα καρότα και άλλα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, αλλά δεν είναι στη βιοδιαθέσιμη μορφή, όπως η ρετινόλη στο συκώτι. Η β-καροτίνη είναι ο τύπος της βιταμίνης Α στα λαχανικά. Το σώμα μας πρέπει να μετατρέψει τη β-καροτίνη σε ρετινόλη προτού μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε. Δυστυχώς, το ποσοστό μετατροπών είναι αρκετά φτωχό.

 

  • Ριβοφλαβίνη (Β2): Η  ριβοφλαβίνη είναι σημαντική για την κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία. Βοηθά επίσης να μετατραπεί το φαγητό σε ενέργεια.

 

  • Φολικό οξύ (Β9): Το  φυλλικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και στο σχηματισμό του DNA. 
  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος στο συκώτι είναι αιμικός σίδηρος, το είδος που απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα.

 

  • Χαλκός: Ο  χαλκός λειτουργεί ως κλειδί για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων, τα οποία στη συνέχεια βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας, του μεταβολισμού του σιδήρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

 

  • Χολίνη:Η χολίνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ήπατος

 

  • CoQ10,ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας συκωτιού αρκεί για να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα όλων αυτών των  βιταμινών και μετάλλων, μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση συκωτιού.

Μια από τις κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση συκωτιού είναι ότι περιέχει τοξίνες.

Ωστόσο, το συκώτι δεν αποθηκεύει τοξίνες.  Στην πραγματικότητα, η δουλειά του είναι να επεξεργάζεται τις τοξίνες και να τις κάνει ασφαλείς μετατρέποντάς τις σε κάτι που μπορεί να απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σώμα.

Επομένως, μην ανησυχείτε για τις τοξίνες στο συκώτι γιατί δεν είναι θέμα.

Μια άλλη ανησυχία για την κατανάλωση συκωτιού είναι ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την υπερβολική βιταμίνη Α.

Ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τοξικότητα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης βιταμίνης Α, αυτές οι ανησυχίες προέρχονται από μελέτες στις οποίες βρέθηκαν ότι μέτριες δόσεις συνθετικής βιταμίνης Α προκαλούν προβλήματα και συμβάλλουν ακόμη και σε γενετικές ανωμαλίες. Αλλά, αυτό δεν συμβαίνει με τη φυσική βιταμίνη Α που βρίσκεται στο συκώτι. Η βιταμίνη Α που προέρχεται από αληθινά, ολόκληρα τρόφιμα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανθρώπινη υγεία και δεν προκαλεί προβλήματα παρά μόνο σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να παίρνουν συνθετικά συμπληρώματα βιταμίνης Α, τότε αρχίσαμε να βλέπουμε τοξικότητα στη βιταμίνη Α.

Πόσο συκώτι πρέπει να τρώμε;

Μια καλή σύσταση για το συκώτι είναι μία μερίδα 100 γραμμαρίων μία φορά ανά δύο εβδομάδες.

 

Προβολές: 1835

Συκώτι - η αντιδημοφιλής υπερτροφή (superfood)