Skip to main content

rebalance

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος τείνουν να έχουν χειρότερη ψυχολογική υγεία από εκείνα που τρώνε κρέας,. Η μελέτη, η οποία δεν έβγαλε συμπεράσματα σχετικά με την αιτιότητα, διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι / βίγκαν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και αυτοτραυματισμού.

Σύμφωνα με την Urska Dobersek επίκουρη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ιντιάνα, οι διατροφικές επιλογές ήταν ένας ισχυρός δείκτης της κοινωνικής τάξης και της επακόλουθης επιλογής συντρόφου ποιον παντρευόμαστε από την αρχαιότητα. Κατά συνέπεια, το τι τρώμε και το πώς τρώμε είναι αναπόσπαστα μέρη της ταυτότητάς μας και επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας μέσω φυσιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών οδών.

Ως εκ τούτου, δεδομένης της δραματικής αύξησης του βιγκανισμού και των ψυχικών ασθενειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μια αυστηρή συστηματική ανασκόπηση ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την εξέταση των σχέσεων μεταξύ κρέατος και ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν 18 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και ψυχολογικής υγείας, η οποία περιορίστηκε σε κατάθλιψη, άγχος, εσκεμμένο αυτοτραυματισμό, αντίληψη του στρες και ποιότητα ζωής. Οι μελέτες περιλάμβαναν 149.559 καταναλωτές κρέατος και 8.584 κρέας απέχουν από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία.

Ο όρος χορτοφάγος μπορεί να είναι ασαφής. Για να αποφευχθεί η σύγχυση, οι ερευνητές εξέτασαν μόνο μελέτες που παρείχαν σαφή διάκριση μεταξύ των κρεατοφάγων και εκείνων που απείχαν από το κρέας.

Οι ερευνητές βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι όσοι απείχαν από την κατανάλωση κρέατος έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά ή κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και αυτοτραυματισμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Λιγότερο σαφές ήταν το πώς η κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την αντίληψη του στρες και την ποιότητα ζωής.

Η σχέση μεταξύ της αποφυγής του κρέατος και του αυξημένου επιπολασμού της ψυχικής ασθένειας μεταξύ των πληθυσμών ήταν πολύ συνεπής, αλλά η αιτιώδης σχέση μεταξύ της αποφυγής του κρέατος και της ψυχολογικής υγείας είναι ακόμα ασαφής. Από τις 18 μελέτες που εξετάστηκαν, οι 16 χρησιμοποίησαν σχέδιο διατομής.

Μια διαχρονική μελέτη διαπίστωσε ότι μια χορτοφαγική διατροφή ήταν προγνωστική της κατάθλιψης και του άγχους.

Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιακή σχέση. Για παράδειγμα, άτομα που παλεύουν με ψυχικές ασθένειες μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους ως μια μορφή αυτοθεραπείας. Οι βίγκαν και αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας.

Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πρώτον, γιατί οι περισσότεροι βίγκαν και χορτοφάγοι επιστρέφουν στην κατανάλωση κρέατος; Είναι μια βιολογική ώθηση για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή τα αντιληπτά οφέλη κατακλύζονται από το κοινωνικό στίγμα των μη δυτικών διατροφικών προτύπων ή ίσως, η καινοτομία και η προσοχή χάνουν την επίδρασή τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ η προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρηση ενός βίγκαν και χορτοφαγικού τρόπου ζωής παραμένει η ίδια;

Δεύτερον, ποιο είναι το χρονικό μοτίβο της σχέσης; Με άλλα λόγια, η αλλαγή στη διατροφή συμβαίνει πριν ή μετά την εμφάνιση των ψυχολογικών προβλημάτων;

Άτομα που ακολουθούν μια κετογονική διατροφή με βάση τα ζώα αναφέρουν:
• Βελτιωμένη διανοητική διαύγεια
• Βελτιωμένη συγκέντρωση
• Βελτιωμένη δημιουργικότητα
• Μειωμένο άγχος
• Λιγότερες κρίσεις πανικού
• Μειωμένα επίπεδα στρες
• Βελτιωμένα συμπτώματα κατάθλιψης
• Αύξηση της συνολικής αίσθησης της ευτυχίας
• Καλύτερη ποιότητα ύπνου που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας


Πηγή
Full article: Meat and mental health: a systematic review of meat abstention and depression, anxiety, and related phenomena (tandfonline.com)

Προβολές: 778

Νέα έρευνα: Οι κρεατοφάγοι τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχολογική υγεία από τους χορτοφάγους