Skip to main content

rebalance

Δύο μελέτες έδειξαν πως χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης προβλέπoυν χειρότερη έκβαση στην μόλυνση με τον κορονοϊό .

Παρόλο που η LDL θεωρείται η «κακή χοληστερόλη», υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου επιστημονικά στοιχεία ότι η LDL μας βλάπτει και η μείωση της είτε με φάρμακα ή με δίαιτα με υψηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA) βλάπτει την υγεία μας.  Είναι καλύτερο να έχουμε υψηλή HDL παρά χαμηλή HDL.

Πρόσφατες μελέτες σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό συνάδουν με πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι άτομα με υψηλή LDL είναι συνολικά πιο υγιή, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότερής καταπολέμησης της λοίμωξης.

Μελέτη 1: Τα επίπεδα χοληστερόλης πριν από τη μόλυνση με τον κοροναιό προβλέπουν τη σοβαρότητα της νόσου

Μελέτη που έγινε τον Μάρτιο στη Γουχάν στην Κίνα, σύγκρινε τα επίπεδα χοληστερόλης πριν από τη μόλυνση σε ασθενείς που νοσηλεύονται με ήπιο έναντι σοβαρού κορονοϊού. Η χαμηλή HDL ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας, όπως και η χαμηλή ολική χοληστερόλη. Η ομάδα μελέτης ήταν μικρή, μόνο 97 ασθενείς. Τα δεδομένα για τη χοληστερόλη πριν από τη μόλυνση συλλέχθηκαν από πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο σύστημα υγείας. (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042283v1.full.pdf)

 

Μελέτη 2: Η απόκριση στη χοληστερόλη καθρεφτίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μελέτη που έγινε τον Απρίλιο στη Γουχάν στην Κίνα, επεκτείνει την έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ της χαμηλής χοληστερόλης και της χειρότερης έκβασης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Αυτή η μελέτη κοίταξε σε 21 ασθενείς πίσω για να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης τους πριν από την μόλυνση, όπως ακριβώς η προηγούμενη παραπάνω μελέτη και στη συνέχεια παρακολούθησαν τι συνέβη με τα επίπεδα χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης τους. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης είχαν μειωθεί σημαντικά κατά τη στιγμή της εισαγωγής, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σώμα κατά κάποιον τρόπο «χρησιμοποιεί» τη χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας παράγοντας διάκρισης μεταξύ των 17 ατόμων που επέζησαν και των 4 ατόμων που δεν τα κατάφεραν βρέθηκε με την παρακολούθηση της χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι επέζησαν όσοι τα επίπεδα χοληστερόλης τους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, ενώ δεν επέζησαν όσοι τα επίπεδα χοληστερόλης τους μειώθηκαν (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7166305/.

 

Γιατί η χοληστερόλη σχετίζεται με τη σοβαρότητα της μόλυνσης από τον κορονοϊό;

Η χοληστερόλη βοηθά στη σταθεροποίηση των λιπών που μεταφέρονται στις λιποπρωτεΐνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αντιδράσεις οξείδωσης να εξηγούν την μείωση των επιπέδων λιποπρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Η αδυναμία να αποκτήσουμε τον έλεγχο της οξείδωσης, ώστε τα επίπεδα χοληστερόλης να ανέβουν ξανά, φαίνεται να είναι ένα διακριτικό χαρακτηριστικό μεταξύ εκείνων που αναρρώνουν γρήγορα και εκείνων που δεν θα αναρρώσουν.

 

Η απόκρισή μας στον κορονοϊό εξαρτάται από την υγεία του σωματικού μας λίπους.

Το ελαφρώς επιρρεπές στην οξείδωση σωματικό λίπος που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων χοληστερόλης, απενεργοποιώντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναζητά και να καταστρέφει τον ιό και πιθανώς να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη στο σπίτι και ενός ατόμου που χρειάζεται νοσηλεία.

Το σωματικό λίπος που είναι πιο επιρρεπές σε οξείδωση θέτει σε υπερένταση τη φλεγμονή, προκαλώντας τις χειρότερες επιπλοκές του ARDS (υγρό στους πνεύμονες), της καταιγίδας κυτοκινών και των θρόμβων αίματος που σχετίζονται με το εγκεφαλικό.

Αυτές οι επιπλοκές δεν είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά το τι συμβαίνει όταν ένα αναποτελεσματικό ανοσοποιητικό συνδυάζεται με μια ανεξέλεγκτη φλεγμονώδη απόκριση.

 

Η HDL χοληστερίνη 60+ αντανακλά υγιές σωματικό λίπος

Η HDL αντικατοπτρίζει την υγεία του σωματικού σας λίπους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο δείκτη. Μια HDL 60+ είναι μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ εκείνων με σωματικό λίπος με τάση για φλεγμονή και εκείνων με υγιές σωματικό λίπος.

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε PUFA κάνει το λίπος του σώματός σας προφλεγμονώδες. Εάν το σωματικό σας λίπος είναι προφλεγμονώδες, η HDL μειώνεται. Εάν το σωματικό σας λίπος είναι υγιές, η HDL σας παραμένει υψηλή.

Η φλεγμονή δεν είναι πάντα κακή. Στην πραγματικότητα, το ανοσοποιητικό μας καταπολεμά τις λοιμώξεις χρησιμοποιώντας φλεγμονώδεις διεργασίες που σκοτώνουν τους ξένους οργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα. Δυστυχώς με τη σύγχρονη διατροφή, ένα άτομο που καταπολεμά μια λοίμωξη όπως πνευμονία είναι πιθανό να υποφέρει από αδυναμία ελέγχου της φλεγμονής μόλις ξεκινήσει. Όταν η φλεγμονή στους πνεύμονές σας ξεφεύγει από τον έλεγχο, το υγρό μπορεί να γεμίσει τους αεραγωγούς σας και να έχετε εξαιρετική δυσκολία στην αναπνοή.

Πώς να αυξήσετε την HDL

Εάν θέλετε να αυξήσετε την HDL σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αρχίσετε να ανταλλάσσετε εξαιρετικά επεξεργασμένα ασταθή σπορέλαια με τα καλά σταθερά λιπαρά όπως το βούτυρο, παραδοσιακά ανεπεξέργαστα λάδια όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η βιολογικό λάδι καρύδα ή τα άλλα καλά ζωικά λιπαρά.

Μερικοί εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε υγιεινά λίπη στη διατροφή σας:

  • Μαγειρεύετε στον ατμό λαχανικά και περιχύνετε τα με βούτυρο.
  • Προσθέστε άγλυκη τριμμένη καρύδα σε πλήρες στραγγιστό γιαούρτι.
  • Φτιάξτε τα δικά σας dressing σαλάτας με ελαιόλαδο.
Προβολές: 1129

Μπορεί HDL 60+ να σας προστατεύσει από τον κορονοϊό;