Skip to main content

rebalance

Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα πολύ κοινό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα σούπερ μάρκετ ως πληρωτικό και γλυκαντικό. Για όσους δεν έχουν συνηθίσει να διαβάζουν τις ετικέτες συστατικών και θρεπτικών συστατικών, μπορεί να εκπλαγείτε ποιες τροφές περιέχουν μαλτοδεξτρίνη. 

Η μαλτοδεξτρίνη είναι συστατικό έως και 60% όλων των επεξεργασμένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε ως πληρωτικό είτε ως γλυκαντικό.

Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να βρεθεί σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως (αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά):

  • Ζυμαρικά
  • Σάλτσες για σαλάτες
  • Δημητριακά
  • Σούπα σε κονσέρβα
  • Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
  • Φόρμουλες σε σκόνη
  • Σουκραλόζη σκόνη γλυκαντικό
  • Σκόνες και συμπληρώματα πρωτεΐνης

Η μαλτοδεξτρίνη βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες που δεν θα περίμενε κανείς.

 

Τι είναι η μαλτοδεξτρίνη;

Η μαλτοδεξτρίνη είναι μια λεπτή λευκή σκόνη που παράγεται με την επεξεργασία των αμύλων σε λαχανικά όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και οι πατάτες.

 

Μην αφήσετε το γεγονός ότι η μαλτοδεξτρίνη παρασκευάζεται από λαχανικά να σας ξεγελάσει, καθώς είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη για να καταλήξει στο τελικό προϊόν.

 

Η μαλτοδεξτρίνη είναι πολυσακχαρίτης. Τόσο το άμυλο όσο και το γλυκογόνο είναι πολυσακχαρίτες.

 

Γλυκαιμικός Δείκτης Μαλτοδεξτρίνης (GI)

Για μια μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη, η μαλτοδεξτρίνη μετράει έως και 105 GI.

 

Το ότι είναι ένα προϊόν τόσο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη καθιστά τη μαλτοδεξτρίνη χωρίς θρεπτική αξία και εξαιρετικά απορροφήσιμη.

 

Η μαλτοδεξτρίνη θα αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γρήγορα και θα αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μαλτοδεξτρίνη;

Στα τρόφιμα, η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται ως παράγοντας διόγκωσης καθώς δεν είναι πολύ γλυκιά σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά.

 

Η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται και για τον έλεγχο του ιξώδους σε πολλά υγρά τρόφιμα, όπως ντιπ και σάλτσες για σαλάτες.

 

Η μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιείται ως  παράγοντας διόγκωσης και ως πληρωτικό στη φαρμακοβιομηχανία.

 

Είναι η μαλτοδεξτρίνη ασφαλής;

Η μαλτοδεξτρίνη είναι εγκεκριμένη για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα ντόνατς. Η μαλτοδεξτρίνη δεν είναι μόνο διατροφικά αραιή, αλλά έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην υγεία είναι συνήθως η διατροφή και ο τρόπος ζωής όσων τρώνε υψηλά επίπεδα μαλτοδεξτρίνης αρχικά.

 

Εάν τρώτε μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, γεμάτη επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πιθανό να τρώτε πολύ μαλτοδεξτρίνη.

 

Η μαλτοδεξτρίνη επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαλτοδεξτρίνης αναστέλλει την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο (1).

 

Έχει αποδειχθεί ότι η υγεία του εντέρου έχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας, της διάθεσης και πιθανών άλλων νευρολογικών διαταραχών (2).

 

Το μικροβίωμα (μικροοργανισμοί, βακτήρια και μύκητες στο έντερο) βρίσκεται σε όλο το πεπτικό μας σύστημα.

 

Το μικροβίωμα επηρεάζει τα πάντα, από τον μεταβολισμό, την πείνα και το σωματικό βάρος.

 

Το μικροβίωμα τρέφεται με ορισμένες υγιεινές τροφές, όπως λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (ξινολάχανο), kimchi, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα με πολυφαινόλες όπως ξηροί καρποί, καφές και πράσινο τσάι.

 

Η μαλτοδεξτρίνη απορυθμίζει το φυσικό αντιμικροβιακό αμυντικό σύστημα που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να βοηθήσει στην άνθηση του υγιούς μικροβιώματος (3).

 

Η μαλτοδεξτρίνη αυξάνει τη γλυκόζη αίματος και την ινσουλίνη

Η μαλτοδεξτρίνη που έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της ινσουλίνης.

 

Για να το θέσουμε σε προοπτική, η επιτραπέζια ζάχαρη έχει GI 65 ενώ η μαλτοδεξτρίνη έχει GI 90-105.

 

Η συνεχής υψηλή γλυκόζη αίματος και η απότομη αύξηση της ινσουλίνης μπορεί να εξελιχθεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 (4).

 

Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο του Crohn

Έχει αποδειχθεί ότι η μαλτοδεξτρίνη προάγει την ανάπτυξη του E. coli που επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn (5).

 

Η εξήγηση είναι αρκετά εκτενής, αλλά μπορεί να διαβαστεί σε βάθος ακολουθώντας τους συνδεδεμένους πόρους για τη μαλτοδεξτρίνη παρακάτω.

 

Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις είναι συνήθως καλά ενημερωμένα για τα τρόφιμα που μπορούν και δεν μπορούν να φάνε. Ανεξάρτητα, πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας εάν πάσχετε από νόσο του Crohn ή οποιοδήποτε άλλο ιατρικό πρόβλημα.

 

Είναι φιλική στην κετογονική διατροφή η μαλτοδεξτρίνη;

Όπως είπαμε νωρίτερα η μαλτοδεξτρίνη έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα προκαλώντας αιχμές της ινσουλίνης, κάτι που είναι αντίθετο με αυτό που στοχεύει η κετοδίαιτα.

 

Λόγω της επίδρασης που έχει η μαλτοδεξτρίνη στο σάκχαρο, δεν είναι καθόλου φιλική προς το κετογονική διατροφή και πρέπει να αποφεύγεται.

 

Απλά μείνετε μακριά από τη μαλτοδεξτρίνη όπως θα κάνατε με τη ζάχαρη, το ψωμί και τα δημητριακά.

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23251695

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4615306/

 

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322426.php

 

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180315155411.htm

 

Προβολές: 14593

Μαλτοδεξτρίνη - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πού προστίθεται;