Skip to main content

rebalance

Σε μια νέα έκθεση για το 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε έγγραφα που αναφέρουν ότι το κρέας, τα αβγά και το γάλα είναι βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τη σημασία της ένταξης κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η παρούσα έκθεση εξετάζει ότι τα ζωικά τρόφιμα συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή για τη βέλτιστη ανθρώπινη υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής.
 
Βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:
Ο κύριος ισχυρισμός της παρούσας έκθεσης είναι ότι οι ζωικές πηγές τροφίμων, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων διατροφικών στόχων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για το 2025. Αυτοί οι διατροφικοί στόχοι αναπτύχθηκαν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναπτυξιακή καχεξία που παρατηρείται στα παιδιά κάτω των 5 ετών, τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, η αναιμία στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και η παιδική παχυσαρκία και οι μη μεταδοτικές ασθένειες και η παχυσαρκία που σχετίζονται με τη διατροφή στους ενήλικες.
Σύμφωνα με τον FAO των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των οφελών και των κινδύνων από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων και βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες.
- Διατροφή
Τα ζωικά τρόφιμα παρέχουν μια υψηλότερης ποιότητας πηγή πρωτεΐνης σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Συγκεκριμένα αμινοξέα και βιοδραστικοί παράγοντες που είναι κρίσιμοι για τη συνολική ευεξία βρίσκονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καρνιτίνη, η κρεατίνη, η ταυρίνη, η ανσερίνη και η υδροξυπρολίνη. Οι αναλογίες των απαραίτητων λιπαρών οξέων και των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας που βρίσκονται στις ζωικές τροφές απαιτούνται για τη σωστή νόηση σε όλα τα στάδια της ζωής.
- Βιοδιαθεσιμότητα
Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που προέρχονται από το κόκκινο κρέας είναι πιο βιοδιαθέσιμοι και πιο εύπεπτοι από εκείνους που προέρχονται από φυτικές πηγές. Το γάλα αναγνωρίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα αβγά διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη εκτός από ορισμένα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας. Οι ζωικές τροφές αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου, Β12 και χολίνης. Αναφέρουν επίσης ότι: "έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει τις επιδράσεις των αντι-θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης".
- Θετικές επιπτώσεις στην υγεία
H κατανάλωση ζωικών τροφίμων έχει θετικές επιπτώσεις στη διατροφή, την υγεία και την νόηση. Η έκθεση απαριθμεί συγκεκριμένα οφέλη που περιλαμβάνουν την πρόληψη νευρολογικών ασθενειών, τη βελτίωση της υγείας των οστών, την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και πολλά άλλα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη ζωικών τροφών παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, από τη βελτίωση της παιδικής ανάπτυξης έως την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων στους ενήλικες. Τα αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αβγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
Δεδομένου ότι η παρούσα έκθεση φώτισε πολλά οφέλη για την υγεία και άλλα θετικά δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, ελπίζω ότι κάποια από αυτές τις έρευνες θα μπορέσουν να περάσουν στην κυρίαρχη διατροφή και στη χάραξη πολιτικής.
 
Προβολές: 1223

Νέα έκθεση FAO των Ηνωμένων Εθνών για το 2023: Το κρέας είναι απαραίτητο!