Skip to main content

rebalance

Τα αντιθρεπτικά συστατικά είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση ή τη χρήση θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο σώμα.

Ορισμένα κοινά αντιθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι τα εξής:
- Φυτικό οξύ
Βρίσκεται σε σπόρους, δημητριακά και όσπρια, το οποίο μπορεί να δεσμεύσει μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο, καθιστώντας τα λιγότερο διαθέσιμα για απορρόφηση από τον οργανισμό. Η εμβάπτιση, η ζύμωση ή το φύτρωμα αυτών των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του φυτικού οξέος.
- Οξαλικά άλατα
Τρόφιμα όπως το σπανάκι και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, αλλά κυρίως τα αμύγδαλα, περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους και να συμβάλουν στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
- Λεκτίνες
Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε πολλά όσπρια, δημητριακά και ορισμένα λαχανικά, οι οποίες μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία.
- Αναστολείς πρωτεασών
Ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως η σόγια, περιέχουν αναστολείς πρωτεάσης που μπορεί να παρεμποδίσουν την πέψη των πρωτεϊνών.
Τα φυτικά αντι-θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα σε όλες τις κατηγορίες φυτικών τροφίμων, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται τακτικά.

Προβολές: 1091

Αντιθρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης