Skip to main content

rebalance

Μετά από χρόνια παραπληροφόρησης, μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψετε πως κρόκοι των αβγών είναι πραγματικά καλοί για εσάς.

Χοληστερόλη: Επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφία δείχνει πως η κατανάλωση αβγών έχει μηδενικό αντίκτυπο στην χοληστερόλη του αίματος στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού (70%). Στο 30% που επηρεάζονται, αυξάνει την καλή HDL (ευεργετική) και τα μεγάλα LDL σωματίδια. Αυτό δείχνει πως η κατανάλωση αβγών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αντί να την αυξάνει.

✓ Χολίνη: Υποστηρίζει ζωτικής σημασίας οδούς αποτοξίνωσης στο σώμα. Είναι απαραίτητη για την κατασκευή του κάθε κυττάρου και δεν μπορείτε να δεχθείτε ένα σήμα νεύρων χωρίς αυτό, το οποίο σημαίνει πως δεν μπορείτε να μετακινήσετε ένα μυ (συμπεριλαμβανομένων κτύπο της καρδιάς σας) χωρίς αυτή. Είναι τρομακτικό πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη. Η κατανάλωση κρόκου αβγού καθημερινά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί πως δεν έχετε ανεπάρκεια.

✓ Το συμπλήρωμα της φύσης: Ο κρόκος είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, D, Ε και όλες τις βιταμίνες Β, καθώς και ψευδάργυρο, φωσφόρο, σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο, κάλιο και σελήνιο. Και ας μην ξεχνάμε τα αντιοξειδωτικά. Πλούσιος σε λουτείνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

✓ Η Κ2: Υπήρχε η πεποίθηση πως όλες οι βιταμίνες Κ παρέχουν το πλεονέκτημα της πήξης του αίματος. Έρευνες όμως δείχνουν πως η K1 (που προέρχεται από τα λαχανικά), είναι αρκετά διαφορετική από την Κ2 (που προέρχεται από τους κρόκους αβγών και τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Η Κ2 κάνει πολλά περισσότερα: προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, προάγει το υγιές δέρμα, ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, βελτιστοποιεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από τον καρκίνο. Προσοχή μόνο τα ελευθέρας βοσκής αβγά περιέχουν Κ2!

✓ Η ανωτερότητα των ελευθέρας βοσκής: Μελέτη σύγκρινε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά αβγών ελευθέρας βοσκής με τα συμβατικά αβγά. Το αποτέλεσμα; Τα ελευθέρας βοσκής έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, 3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε και 7 φορές περισσότερη β-καροτίνη. Η αναλογία ω-3 προς ω-6 είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί όσο περισσότερα ω-3 καταναλώνουμε και λιγότερα ω-6 τόσο λιγότερη φλεγμονή έχουμε στο σώμα μας. Αντίθετα, τα συμβατικά αβγά έχουν 19 φορές περισσότερα φλεγμονώδη ω-6 λιπαρά!

✓ Γιατί ο κρόκος είναι τόσο θρεπτικός; Έχει σχεδιαστεί έτσι από τη φύση. Ο κρόκος παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο για να εξελιχθεί σε κοτοπουλάκι. Το ασπράδι υπάρχει εκεί απλά για προστασία - παρέχοντας τόσο ένα μαξιλάρι όσο και αντιμικροβιακά ένζυμα για να προστατεύει ενάντια στην μόλυνση.

✓ Τι θα συμβεί αν έχω αλλεργία ή δυσανεξία στα αβγά; Συνήθως, όταν τα άτομα έχουν δυσανεξία στα αβγά, είναι στο ασπράδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συστήνω τον κρόκο αβγού ως ένα από τα πρώτα τρόφιμα επαναφοράς μετά το αυτοάνοσο πρωτόκολλο. Είναι ένα τρόφιμο πολύ πυκνό σε θρεπτικά συστατικά που όλοι θα πρέπει να τρώμε, αν μπορούμε. Επιλέξτε αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής που δεν έχουν τραφεί με σόγια. (Οι πρωτεΐνες σόγιας από την τροφή περνάνε στο αβγό, έτσι μια δυσανεξία στο αβγό μπορεί να είναι στην πραγματικότητα δυσανεξία στη σόγια.) Μετά το διαχωρισμό του κρόκου από το ασπράδι, ξεπλύντε τον κρόκο για να φύγει 100% το ασπράδι. Αν παρόλα αυτά ο κρόκος εξακολουθεί να προκαλεί αρνητική αντίδραση στο σώμα σας, βγάλτε τον από τη διατροφή σας και αντικαταστήστε τον με άλλα τρόφιμα πυκνά σε θρεπτικά συστατικά όπως τα όργανα ζώων και τα θαλασσινά.

Προβολές: 7661

Η θρεπτική δύναμη του κρόκου αβγού.