Skip to main content

rebalance

Το μυστικό της συνταγής είναι το ρύζι shiratakiΤα shirataki είναι κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, για διαβητικούς και για όσους ακολουθούν μια χαμηλών υδατανθράκων ή κετογονική διατροφή.  Πρόκειτα για μια απομίμηση ρυζιού που φτιάχνεται από μια φυτική ίνα που λέγεται Konjac και καταναλώνεται εδώ και πολλούς αιώνες από τους γιαπωνέζους με πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτή η φυτική ίνα είναι μοναδική γιατί επεκτείνεται στο στομάχι και δίνει μια αίσθηση κορεσμού και πληρότητας. Το Konjac δεν έχει γεύση, αλλά παίρνει τη γεύση του οτιδήποτε μαγειρεύεται. Σε αντίθεση με το κανονικό ρύζι, περιέχει μόνο 9 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (οι θερμίδες ωστόσο αυτές δεν απορροφούνται από το σώμα γιατί είναι καθαρά φυτική ίνα) και 0 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Προσωπικά στην παρακάτω συνταγή χρησιμοποίησα από το www.myprotein.gr

Υλικά για 8 μερίδες
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, όχι άπαχο
200γρ στραγγισμένο ρύζι shirataki 
2 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
3 Κ.Σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 Κ.Σ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικό)
8 φλιτζάνια νερό
1 Κ.Σ. ελαιόλαδο

Για το αβγολέμονο
4 μεγάλα αυγά
4 Κ.Σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1. Αρχικά ανοίγετε το φακελάκι με το ρύζι shirataki και το ρίχνετε σε ένα στραγγιστήρι σιλικόνης κατάλληλο για μικροκύματα. Δεν χρειάζονται μαγείρεμα είναι έτοιμα. Το ξεπλένετε με χλιαρό νερό βρύσης για περίπου 2 λεπτά. Μην ανησυχείτε η μυρωδιά που έχει όταν ανοίγετε φεύγει. Βάζετε ένα βαθύ πιάτο κάτω από το στραγγιστήρι και το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα φύγει η περιττή υγρασία τους. Πετάτε το νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 1 λεπτό ακόμα. Αλατίζετε ελαφρώς και το βάζετε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά πριν το βάλετε στο μείγμα του κιμά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τον κιμά, τα δύο ασπράδια, το κρύο προετοιμασμένο ρύζι shirataki, τη σκόνη κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το θαλασσινό αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά. Πλάθουμε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού και τις βάζετε σε ένα δίσκο. Φροντίζετε να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να πετύχετε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
3. Προσθέτετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό, το ελαιόλαδο και αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζετε και σκεπάζετε το φαγητό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά. Ελέγχετε το αλάτι στο τέλος του βρασμού. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και περιμένετε να σταματήσει ο βρασμός.
4. Για το αβγολέμονο: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με μίξερ. Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε σταδιακά δυο με τρεις κουτάλες από το ζεστό ζουμί της σούπας. Ρίχνετε το αυγολέμονο στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί το φαγητό, χωρίς να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Προβολές: 5843

Κετογονικά γιουβαρλάκια αβγολέμονο