Skip to main content

rebalance

Το να παραμένουμε σε ένα κετογονικό τρόπο διατροφής μακροπρόθεσμα ως τρόπο ζωής αποτελεί μία πρόκληση. Στην κοινωνία μας δυστυχώς υπάρχουν παντού πολλά δελεαστικά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Η λύση είναι να φτιάχνουμε τα δικά μας κετογονικά γλυκά για να μπορέσουμε να είμαστε στην θεραπευτική μεταβολική κατάσταση της κέτωσης ειδικά αν υπάρχει και ιατρικός λόγος για αυτό.

Ακόμα και άτομα που δεν ακολουθούν κετογονική ωφελούνται από το να τρώνε κετογονικά αντί των κανονικών γλυκών γιατί έτσι δεν θα αυξήσουν την ινσουλίνη και το σάκχαρο.

Αυτό είναι πολύ εύκολο και πολύ οικονομικό κετογονικό κέικ. Το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού βοηθά να μην έχει έντονη γεύση το ταχίνι. Είναι αρκετά βαρύ και χορταστικό. Μπορούμε να το φάμε ως πρωινό και εμείς και τα παιδιά. Κατάλληλο για όποιον ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη, άτομα με διαβήτη που προσέχουν το σάκχαρο τους.


Υλικά για 12 μερίδες
• 8 αβγά
• σπόρους από 2 κλωναράκια βανίλιας
• 2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού
• 1 φλ κρυσταλλική ερυθριτόλη με στέβια
• 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
• 340 γρ ταχίνι

Εκτελέση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 ºC.
2. Βάζετε στην βάση μιας στρογγυλής φόρμας 30 cm για κέικ με αποσπώμενο πάτο μια λαδόκολλα. Λαδώνετε τα πλαϊνά με λάδι καρύδας.
3. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε για περίπου 8-10 λεπτά με μίξερ ή μέχρι να τριπλασιαστούν τα αβγά σε όγκο.
4. Βάζετε ένα άλλο μπολ πάνω σε ζυγαριά και μετράτε τα 340 γρ ταχίνι.
5. Προσθέτετε το 1/3 από το μείγμα των αβγών στο ταχίνι και το ενώνετε απαλά. Μετά ρίξτε το υπόλοιπο 1/3 και ενώστε με τον ίδιο τρόπο. Προσθέστε το υπόλοιπο. Στόχος είναι να μείνει το μείγμα αφράτο.
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Ψήστε για 60 - 70 λεπτά ή μέχρι να έχει ψηθεί πολύ καλά στο κέντρο.
6. Το αφήνετε να κρυώσει καλά πριν το βγάλετε από τη φόρμα και το κόψετε. Είναι ένα πολύ χορταστικό κέικ.

Ανά μερίδα: 245 θερμίδες, 20.1 γρ λιπαρά,  11.4 γρ πρωτεΐνες, 3.9 γρ υδατάνθρακες