Γιατί χρειάζεστε περισσότερο αλάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το αλάτι έχει καταστεί πλέον ανεπιθύμητο από πολλούς ανθρώπους καθώς είναι κάτι που φοβούνται και αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχει δαιμονοποιηθεί για κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό: αποτελεί και έναν χρήσιμο ηλεκτρολύτη. 

Συχνά συστήνεται περιορισμός του αλατιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για καλύτερη υγεία. Για τις περισσότερες όμως εγκυμονούσες, αυτό δεν αποτελεί και τόσο καλή ιδέα. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνεται ο όγκος του αίματος καθώς και άλλων υγρών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ηλεκτρολύτες, που βοηθούν στην διατήρηση των υγρών σε ισορροπία. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα στο σώμα που έχουν θετικό ή αρνητικό φορτίο γνωστό ως ιόντα. Οι βασικοί ηλεκτρολύτες είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το χλώριο και το νάτριο. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι στο σώμα για εκατοντάδες διαφορετικές λειτουργίες και είναι πολύ σημαντικό να παραμένουν σε ισορροπία ο ένας με τον άλλο. Στην πραγματικότητα, η επιθυμία κατά την εγκυμοσύνη για τουρσιά και ελιές αποτελεί ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται ηλεκτρολύτες. 

"Μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι μπορεί να απορρυθμίσει αυτό το ισοζύγιο ηλεκτρολυτών και να προκαλέσει προβλήματα."

Όλα τα αλάτια δεν είναι ισοδύναμα

Το επιτραπέζιο αλάτι αποτελείται κατά περίπου 97-99% από χλωριούχο νάτριο. Το υπόλοιπο αποτελείται από πρόσθετα όπως ιώδιο (υπό τη μορφή ιωδιούχου καλίου μετά την απομάκρυνση του φυσικού ιωδίου), δεξτρόζη (ζάχαρη, συχνά προερχόμενη από καλαμπόκι) και αντιπηκτικούς παράγοντες. Αν και δεν περνάει από το μυαλό σας, το επιτραπέζιο αλάτι στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο προϊόν. Περνάει μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται τα φυσικά ιχνοστοιχεία και λευκαίνεται με δεξτρόζη.

Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, από την άλλη πλευρά, έχει μια ποικιλία ορυκτών. Αυτό το αλάτι αυτό περιέχει περίπου 82% χλωριούχο νάτριο, 14% μακρο-μεταλλικά στοιχεία, μαγνήσιο και σχεδόν 80 ιχνοστοιχεία. Το υψηλής ποιότητας ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι αποξηραίνεται στον ήλιο και έχει γκρι χρώμα. Το αλάτι που είναι άσπρο έχει υποστεί επεξεργασία.

Γιατί οι ηλεκτρολύτες έχουν σημασία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για πολλές διαφορετικές λειτουργίες και αντιδράσεις όπως:

  • Παραγωγή οξέος στο στομάχι - Το χλωριούχο αποτελεί μέρος του υδροχλωρικού οξέος
  • Καρδιακός ρυθμός - Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνεργάζονται για να διατηρήσουν τον καρδιακό ρυθμό
  • Συσπάσεις μυών - Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνεργάζονται για να συστέλλουν και να χαλαρώνουν τους μυς
  • Κυτταρική επικοινωνία - Οι ηλεκτρολύτες συνεργάζονται για να βοηθήσουν τα κύτταρα να μπορούν να επικοινωνούν, αποστέλλουν και να λαμβάνουν σημαντικά μηνύματα
  • Ενυδάτωση - Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν το σώμα να συγκρατήσει το νερό με τρόπο που να είναι υγιές για τα κύτταρα
  • Όγκος πλάσματος στο αίμα – Ρυθμίζουν τα επίπεδα των υγρών
  • Εμβρυϊκή ανάπτυξη - Οι ηλεκτρολύτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νεφρικών, αγγειακών και ορμονικών συστημάτων στο έμβρυο

Συστάσεις

Αν δεν ανήκετε στο 25% του πληθυσμού που έχουν ευαισθησία στο αλάτι, μπορείτε να τρώτε άφοβα υψηλής ποιότητας ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι με την προϋπόθεση πως η διατροφή σας βασίζεται σε αληθινά τρόφιμα χαμηλών υδατανθράκων και δεν έχετε υπερινσουλιναιμία. Αν αντίθετα η διατροφή σας βασίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υπερβολικό νάτριο, καθώς και πολλά άλλα βλαβερά συστατικά είναι προτιμότερο να το περιορίσετε. Πάντως προσπαθήστε η διατροφή σας να περιέχει αληθινά τρόφιμα χαμηλών υδατανθράκων όπως λαχανικά αντί για δημητριακά και γλυκά. Και να θυμάστε το καθαρότερο αλάτι είναι το γκρι ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. 

Ετικέτες: Γονιμότητα, Επιστημονικά άρθρα

x

This WebSite Uses Cookies.Read our Policy

x

stayhome

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!
Στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων μείωσης της εξάπλωσης του κορονοϊού,
σας ενημερώνω ότι οι συνεδρίες μας θα πραγματοποιούνται εξ΄αποστάσεως μέχρι νεωτέρας.
Δείτε όλους τους δυνατούς τρόπους
ΕΔΩ

Με σεβασμό, Ελένη Παπαγιαννίδου