Skip to main content

rebalance

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για άτομα όλων των ηλικιών που εκτιμούν το ρόλο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.  Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα και είναι πολύ εύπεπτη. 

Ο ορός γάλακτος είναι μία από τις δύο κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γάλα.

Παράγεται κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού, η οποία ξεκινά όταν προστίθενται στο γάλα ειδικά ένζυμα προκαλώντας τα τυροπήγματα και τον υγρό ορό γάλακτος να διαχωρίζονται. Τα τυροπήγματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριού και ο υγρός ορός γάλακτος παστεριώνεται και ξηραίνεται σε σκόνη.  Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης ανά γραμμάριο, επειδή άλλα συστατικά, όπως η λακτόζη, απομακρύνονται. 

Κατανομή πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα

Έχουμε την τάση να τρώμε πάρα πολύ πρωτεΐνη στο κυρίως γεύμα μόνο. Αλλά είναι σημαντικό να κατανέμουμε την ομοιόμορφα μέσα στην ημέρα γιατί η σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών διαρκεί μόνο περίπου 3 ώρες μετά την κατανάλωση της. Ιδανικά θέλουμε μια ομοιόμορφη κατανομή ~ 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά γεύμα στα τρία γεύματα ημερησίως, η οποία προκαλεί σημαντική αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης 

Πρωινό και πρωτεΐνη

Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες και φτωχό σε πρωτεΐνες, ανεβάζει πολύ την ινσουλίνη και μετατρέπει τους υδατάνθρακες που τρώμε σε λίπος στο σώμα μας. Επίσης, μας κάνει να επιθυμούμε να φάμε ενδιάμεσα σνακ. Αντίθετα ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό μειώνει την επιθυμία μας για σνακ. Εκτός από ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε πρωτεϊνικά γλυκά χαμηλών υδατανθράκων όπως βάφλες ή τηγανίτες ακόμα και μελομακάρονα και κουραμπιέδες!!  Τρώγοντας μια πρωτεϊνική χαμηλή υδατανθράκων τηγανίτα βάφλα ή θα νιώθετε πολύ χορτάτοι. Ιδανική λύση για πρωινό ή γλυκό για τα παιδιά και όχι μόνο!

Πέραν όμως από πρωτεΐνη προσφέρει πολλά άλλα οφέλη στην υγείας μας που πιθανά να μην γνωρίζετε:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό 

Περιέχει υψηλά επίπεδα του αμινοξέος κυστείνη, το οποίο παράγει γλουταθειόνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ιδιαίτερα χρήσιμο για λατομα με αυτοάνοσο που έχουν μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης. Πολλές μελέτες δείχνουν πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό σε άτομα με χρόνια κόπωση και καρκίνο.  

2. Ενισχύει τα βρεφικά γάλατα 

Περιέχει α-λακτοβουλίνη, η οποία αποτελεί το κύριο θρεπτικό συστατικό του μητρικού γάλακτος. Γι’ αυτό περιλαμβάνετε στα βρεφικά γάλατα  και θα πρέπει να είναι η πρώτη πρωτεΐνη που καταναλώνουν τα βρέφη.  Σύμφωνα με το Journal of Pediatrics τα βρεφικά γάλατα που περιέχουν  πρωτεΐνη ορού γάλακτος μειώνουν το χρονικό διάστημα κλάματος στα μωρά με κολικούς. 

3. Μειώνει τη όρεξη

Διεγείρει την απελευθέρωση της χολεκυστοκινίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη. 

4. Αυξάνει την άλιπη μυϊκή μάζα

Είναι πλούσια σε εύπεπτα διακλαδιζόμενης αλυσίδας αμινοξέα (BCAAs) παρέχοντας άμεσα στους μύες υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη όταν καταναλώνεται μετά από άσκηση.

5. Συμβάλλει στη καλή διάθεση  

Το στρες μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Κλινικές μελέτες δείχνουν πως βοηθά στη διάθεση και ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης επειδή είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα φυσικό χαλαρωτικό. Βοηθά άτομα με πολύ στρες και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης.  

6. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Κλινικές μελέτες δείχνουν πως μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι οριακά υπερτασικά.

7. Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, την καζεΐνη και τη γλουτένη

Η απομονωμένη (isolate) μορφή αποτελεί την πιο αγνή μορφή και είναι πάνω από 90% πρωτεΐνη. H isolate μορφή δεν περιέχει λακτόζη οπότε μπορείτε να την καταναλώνετε με ασφάλεια αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, αποτελεί μια πολύ καλή πρωτεΐνη  για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

8. Προστατεύει από την οστεοπόρωση 

Μελέτες δείχνουν πως μια διατροφή χαμηλή πρόσληψης πρωτεΐνης και ειδικότερα χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη, συνδέεται άμεσα με μεγάλη απώλεια οστικής μάζας. Άσκηση όπως περπάτημα και ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης κατανεμημένες ισόποσα στα γεύματα ενισχύουν την οστική μάζα και συμβάλλουν στην μείωση της οστεοπόρωσης. 

9. Προστατεύει από γαστρικό έλκος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  

Η α-λακτοφερίνη που περιέχει καταστέλλει πολλά είδη βακτηρίων  που ευθύνονται για γαστρεντερικά προβλήματα.  

10. Βοηθά στην επούλωση πληγών

Άτομα με εγκαύματα  ή άτομα που αναρρώνουν από χειρουργείο χρειάζονται εξτρά πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Μελέτες δείχνουν πως προωθεί την ανάπτυξη νέου ιστού.  

 

Δείτε σχετικές συνταγές:

Πρωτεϊνικές Τηγανίτες χαμηλών υδατανθράκων 

Βάφλες πρωτεϊνικές χαμηλών υδατανθράκων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προβολές: 13594

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: 10 οφέλη στην υγεία μας!